Etaminys produs in Romania la MelidavaProf. Roch Domerego, fost vicepresedinte al Comisiei de Apiterapie a Apimondia, a avut in anii '90, o idee de a crea un produs natural, usor de administrat si care sa combata mai multe aspecte implicate in declansarea alergiilor la polenuri purtate de vant, la praf si venin de albine. Principalul efect urmarit era sa dezvete sistemul imunitar de a lupta impotriva unor elemente inofensive in mod normal, cum sint polenul si praful.
      A dezvoltat aceasta idee, s-au facut testari in Cuba, unde Apimondia a avut mai multe colaborari fructuoase, iar rezultatele au fost pozitive in 87% din cazuri.
      Produsul rezultat, Etaminys, a fost inregistrat prima data in 1999 in Belgia si alte tari europene. Initial a avut numele Allermin, ulterior s-a schimbat in Etaminys. Din 2013 a fost produs in Franta de catre compania Cevrai. Inca este inregistrat la compania Api-Ar Spain, aceasta fiind prima producatoare. In 2016, producatorul francez a predat contractul detinatorului formulei, Dl. Roch Domerego. Acesta a propus companiei noastre sa-l produca in continuare.
      Produsul Etaminys a fost prima data inregistrat in Romania in 2014 la SNPMAPS Bucuresti, de catre compania noastra, drept supliment alimentar. De curand l-am reinregistrat ca producatori, sub numarul AA/10094/2016.
      Etaminys se administreaza oral, in picaturi. Este in fapt un supliment alimentar cu doua componente active: un extract specific de polen apicol si unul de albine, diluate. S-a pornit de la cateva adevaruri stiintific demonstrate. Prin administrarea nazala ori sublinguala a alergenilor specifici din polen a scazut producerea de IgE specifici pentru numerosi izotopi de polenuri, a scazut eliberarea in sange de citokine pro-inflamatorii, iar in splina s-a constatat cresterea factorului TGF-beta, indicind o activitate reglatorie imunitara generala prin scaderea stimularii celulelor TH2. Pe de alta parte, polenul ales pentru produs are o componenta antigenica numita Cas s 1, care printr-o asemanare structurala poate ocupa locusurile de conectare pe IgE specifici pentru majoritatea polenurilor alergene de copaci. Astfel, prin competitie, se evita declansarea reactiei alergice. in cercetarile efectuate s-a observat ca mucoasa bucala are capacitati reglatorii distincte pentru imunitate, si se pare ca responsabile ar fi celulele dentritice de aici. Desensibilizarea s-a dovedit mai eficienta prin administrare pe mucoasa orala sau nazala, decat injectabil. Faptul se conecteaza cu explicatia din acupunctura ca dupa absorbtia prin mucoasa bucala, principiile alimentare ajung rapid sa hraneasca organul energetic splina. Iar in plan organic, splina ocupa o pozitie principala in sistemul imunitar.
      Extractul specific de albine din Etaminys duce la limitarea reactiilor alergice in ansamblul lor, cu scaderea generala a IgE. Totodata asigura diminuarea fenomenelor inflamatorii din alergii. In plus, produce si o desensibilizare fata de veninul de albine. Adica scade reactivitatea fata de fosfolipaza A2, care este principalul antigen ce determina alergia la venin de albine.
      Aceste mecanisme explica de ce Etaminys corecteaza pana la eliminare hipersensibilitatea reactiva sezoniera si ajuta la depasirea reactiilor alergice provocate in special de polenuri, fan, praf si venin de albine. In practica s-a dovedit eficient si la cei cu prurit aquagen (mancarimi ale pielii la contactul cu apa). Combate fenomenele inflamatorii asociate alergiei. Imbunatateste capacitatea generala de aparare a organismului.
      Este activ atat pe termen lung cat si in faze acute. Daca se ia preventiv, anterior aparitiei polenurilor si alergiilor, simptomele nu mai apar in cazurile mai simple. in situatiile cu manifestari anterioare mai severe simptomele pot aparea dar in forma atenuata, iar prin continuarea tratamentului adecvat, pot continua sa scada pana la disparitie. Dozele sint de 3-8 picaturi de 3 ori pe zi, in functie de varsta, greutate, severitatea manifestarilor anterioare. La copiii mici se poate incepe cu 1-3 picaturi de 3 ori pe zi. Daca se demareaza administrarea la aparitia primelor semne de hipersensibilitate, se pot inca pastra aceste doze de intretinere.
      Are avantajul ca poate fi luat si in faze acute, cu raspuns favorabil de regula repede instalat. Atunci dozele recomandate sunt de 3-8 picaturi de 3-6 ori pe zi (la adult). La nevoie se poate creste frecventa in functie de manifestari, pana cand episodul inceteaza, apoi se trece la modalitatea de administrare de durata.
      Un exemplu este in cazul intepaturior de albine,Aparat vulneral la persoane cunoscute drept alergice. Se incepe cat de repede dupa intepaturi administrarea de Etaminys. Se va constata ca simptomele alergice nu se instaleaza sau diminua, in caz ca incepusera deja. In momentul in care apar mici semne de aparitie sau re-aparitie a lor, se administreaza o noua doza, chiar daca au trecut doar cateva minute. Se repeta in acelasi mod pana cand senzatiile se raresc, iar in paralel se rareste administrarea de Etamninys. Se va constata disparitia completa a senzatiilor neplacute, dupa un interval de timp dependent de numarul de intepaturi si severitatea simptomelor. In medie, in circa 30 minute se produce o calmare neta. Apoi se rareste administrarea tot in functie de simptome, cum am aratat. E indicat sa se continue inca cateva zile de 3-4 ori/zi, pentru consolidarea efectului.
      De retinut ca oricand reapar mici semne simptomatice, chiar la distanta de contactul alergic (intepatura de albina, inhalare de polenuri purtate de vant,...) se poate administra o doza (sau mai multe, dupa nevoie) in plus, care le va calma rapid. Acest lucru se poate face fie daca ne aflam in cursul unui tratament, fie ocazional.
      Una dintre alergiile la care am constatat bunele efecte ale Etaminys este cea produsa de Ambrosie (Ambrosia artemisiifolia),Ambrosia care a patruns de cativa ani in Romania si este responsabila de neplaceri pe toata durata sezonului cald.
      Dupa mai bine de saptesprezece ani de urmarire a efectelor produsului, Prof. Domerego afirma ca actiunile benefice sunt resimtite rapid. In cazurile particulare in care nu se observa imbunatatiri, sau daca apare o senzatie de furnicatura locala dupa ce se ia, se reincepe administrarea intr-o schema prestabilita cu cresterea progresiva a dozelor. Atunci vor aparea efectele benefice asteptate. La fel se procedeaza in alergia la venin de albine. Nu s-au constatat efecte toxice. Nu au aparut reactii adverse daca s-a administrat produsul in paralel cu terapii naturiste ori medicamentoase. Dimpotriva, medicatia conventionala poate fi scazuta progresiv. De fapt actioneaza precum un desensibilizator fata de polen, fan, praf si venin de albine.
      Selectarea atenta a compusilor, echilibrul dozelor si dinamizarea produsului Etaminys au permis obtinerea unei sinergii care respecta armonia energiilor subtile ale organismului. Avem o noua dovada ca natura ne poate oferi remedii de rezolvare a problemelor de sanatate, mai adecvate starilor reale si necesitatilor organice. Cu cat omul e privit in contextul complexului natural, iar notiunile sint riguros concepute si manuite de specialisti in domeniu, cu atat remediile rezultate tintesc mai precis asupra proceselor patologice.
Dr. Cristina Aosan
-Comisia de Apiterapie a Apimondia, membru ; Comisia de medicina complemetara a Ministerului Sanatatii, membru -
(Redactat 04.2017)