Zeolit un mineral in lupta cu cancerul, interzis de UE, novel food

In August 2005 am fost invitat impreuna cu sotia mea, cu D-ul Prof. Copotoiu, Rectorul Universitatii Medicale din Targu Mures la vremea respectiva, si cu Directorul Spitalului Judetean Mures de atunci, sa vizitam o unitate spitaliceasca din preajma Belgradului, care obtinea rezultate deosebite in oncologie si hematologie. A urmat o colaborare care s-a intins pe mai multi ani, din Ianuarie 2006 si pana la finalul lui 2009.
Am reusit sa observam ca desi in privinta api-fito terapiei si a naturopatiei in general stiam mai multe decat colegii nostri sarbi, totusi rezultatele obtinute de ei in oncologie si hematologie erau mai bune decat ale noastre.... In oarecare timp ne-am dat seama si de ce, anume pentru ca ei foloseau zeolit pentru detoxifiere si cu ratiune chemo-radio-protectoare. Am adus aceasta idee in Romania si am incercat sa o promovam din anul 2009. Articolul publicat in Formula As din toamna anului respectiv are la baza munca si experienta noastra. Azi industria naturismului pune pe larg in practica aceasta idee, preluata din spatiul fost iugoslav, fie ca stiu sau nu ceva despre zeoliti din punct de vedere al eficientei clinice. Mai mult, speculind naivitatea unor oameni de buna credinta si disperarea bolnavilor au aparut fel si fel de tipuri de produse cu zeolit, si denumiri nastrusnice. Spre exemplu in Serbia azi, pentru a oferi ceva nou, se vand zeoliti cu diverse arome. Probabil o sa vina si la noi moda. Acum in Romania se promoveaza agresiv zeolitul silicic, zeolitul lichid si zeolitul activat in piramida...
Un oarecare striga pe internet ca ar fi singurul care vinde un zeolit macinat la dimensiunea de 20 microni, in timp ce toti ceilalti furnizori au zeolit de peste 400 microni. Dar haideti sa ne reamintim de la lectiile despre diviziunile sistemului metric, ca 400 microni inseamna 0,4 milimetri, adica ceva ce se poate observa cu ochiul liber si chiar masura cu instrumente uzuale. Ei bine, luati Dvs orice pulbere de zeolit pe care ati cumparat-o si incercati sa separati si sa masurati vreun graunte. Nu veti reusi, pentru ca in general aceste pulberi se comercializeaza la dimensiuni intre 70-100 microni. Iar cei care se avanta sa faca afirmatii speciale in acest sens, n-au decat sa le dovedeasca prin analize granulometrice.
O alta “infloritura” comerciala: zeolitul lichid. In acest caz, ce trebuie precizat intai este ca zeolit lichid se gaseste doar in magma Pamantului, respectiv in lava vulcanica. Ceea ce nu inghite nimeni. In fapt, ce se vinde sub denumirea de zeolit lichid este o simpla suspensie de pulbere de zeolit in apa. Dar in primul rand zeolitul nu necesita suspendare spre a-si exercita actiunile, iar in al doilea rand, cine chiar doreste suspensie, si-o poate prepara singur acasa din pulbere de zeolit si apa, prin agitare cu lingurita. Oricum, similar procedeaza si producatorii.
La Valencia cu D-ul Prof. BrăgăreaIn dialog cu Domnul Prof. Stefan Bragarea, vom incerca sa aflam mai multe despre zeoliti.
- Ce sunt domnule profesor universitar zeolitii ?
- Zeolitii sunt aluminosilicati ai metalelor alcaline si/sau alcalino-pamantoase, inruditi cu argilele, caracterizati prin capacitati de schimb ionic. Pot fi naturali (in zone cu trecut geologic vulcanic) sau artificiali (site moleculare). Au o structura tridimensionala specifica, microporoasa, continand ”cutii moleculare” de diferite dimensiuni, in care pot adaposti reversibil (deci nestoichiometric) ioni si/sau molecule mici, debriuri biologice (materiale biologice reziduale), etc. “Cutiile” mentionate sunt incarcate electric negativ, incarcare compensata de cationii adapostiti, si ocupa intre 20-50% din volumul total al materialului.
- Sa coboram in miezul problemei si sa vedem ce sunt zeolitii naturali ?
- Zeolitii naturali s-au format in zone cu trecut geologic vulcanic, sub influenta panzelor subterane de apa. Sunt extrem de diversi – au fost catalogate peste 50 de variante – cu proprietati deosebite: structura cristalina, compozitie chimica, densitatea particulelor, selectivitatea si capacitatea de schimb ionic, dimensiunea porilor moleculari (de obicei între 0,4-0,7nm), sarcina specifica, etc.
- Difera ca structura zeolitii sintetici de cei naturali ?
- Zeolitii sintetici au cavitati de dimensiuni mai mari, rapoarte Si/Al diferite, instabilitate in medii acide si anumite caracteristici constante. Ca site moleculare au fost studiati pentru diferite conversii chimice din petrochimie (in Romania de catre S. C. ZECASIN – Zeoliti, Catalizatori, Sinteze). Pentru zeolitii naturali, in Europa Balcanica activitati de testare medicala preclinica au fost efectuate la Ruder Boskovic Institute – Croatia.
- Ce fel de utilizari au zeolitii ?
- Au numeroase utilizari, in industrie, agricultura, mediu, insa mai interesante sunt cele medicale, al caror inceput apartine medicinei veterinare – retinerea micotoxinelor din furajele mucegaite, aflatoxicoze si alte infectii gastro-intestinale, reducerea producerii de amoniac si produse odorifere din urina si dejectii. In medicina se folosesc zeoliti naturali (clinoptinolitici) dezagregati mecanic prin micronizare pana la dimensiuni de cateva zeci de microni.
- Care este principala utilizare medicala a zeolitilor ?
- Principala utilizare medicala a zeolitilor este in detoxifiere prin eliminarea a diverse substante toxice, intre care metalele toxice. Afinitatea lor este in ordine descrescatoare: mercur, plumb, staniu, cadmiu, arsen, aluminiu, stibiu, fier, nichel, deci sensibil mai mare pentru metalele toxice, pe care le retin selectiv, fara a diminua concentratiile fiziologice de sodiu si potasiu.
- Aici in ceea ce priveste echilibrul sodiu / potasiu putem sa va spunem cate ceva si noi din practica. Avind in spate experienta din Serbia, am recomandat unor pacienti cu probleme nefrologice severe, dializati, sa utilizeze zeolit si au obtinut rezultate foarte bune. Starea lor de santate s-a imbunatit vizibil, lucru demonstrat clinic si prin analize, in conditiile in care echilibrul sodiu / potasiu, extrem de delicat in cazul lor, a ramas in limite normale. Uneori acest echilibru chiar s-a imbunatati tinzind spre ideal. Dovada a capacitatii exceptionale de regenerare si optimizare a functiilor organismului pe aproape toata durata vietii.
- Va cred. Naturopatia bine stapanita si promovata de oameni competenti poate sa fie o solutie viabila pentru sanatatea oamenilor. Revenind, in urma detoxifierii produsele reziduale se regasesc in urina si au fost determinate cresteri ale concentratiilor acestor metale de 5-7 ori dupa o saptamana de administrare (ajungand la cresteri ale concentratiilor urinare de 12-15 ori in cazul minerilor). Efectele primare ale acestei detoxifieri sunt: senzatia de energie si vitalitate crescute, functionalitate mentala superioara, optimizarea sistemului imun.
- Despre optimizarea sistemului imun pot sa va spun din nou, din experienta sotiei mele, ca toti pacientii pe care i-a avut cu boli considerate auto-imune, au reactionat foarte bine la zeolit. Mai ales ca medicatia acestor pacienti aduce mai multe efecte secundare nedorite decat reuseste sa gestioneze boala.
- Zeolitii contribuie si la reglarea pH-ului organismului (pH 7,35-7,45) prin sarcinile lor electrice negative. Tamponarea excesului de protoni contribuie la eliminarea refluxului gastric, inflamatiilor de tip artritic, a unor infectii fungice și candidoze, etc.
- Este mai mult decat corect ceea ce spuneti, avem o foarte buna experienta in acest tip de probleme. In cazul refluxului gastric am utilizat zeolit si macerat de obligeana. Cu foarte bune rezultate. In cazul inflamatiilor de tip artritic zeolit si ceaiuri detoxifiante de Urzica, Sanziene si Trei frati patati, iar ca anti-inflamator ceai de coaja de Salcie.
Iar in cazul candidozelor, indiferent de localizare, zeolit sau produse cu zeolit, cum este Seven-ul, si propolis sub diverse forme de aplicare si utilizare, topica si generala. O atentie speciala am vrut sa dau infectiilor fungice ale picioarelor si unghiilor, unde tratamentul este de durata, minimum sase luni fara intrerupere, cu propolis aplicat local de mai multe ori pe zi, si intern, in doze mari, concomitent cu zeolit pentru detoxifiere. Tratamentul alopat al acestor infectii fungice este de regula un esec, si transforma pacientul intr-un cumparator pe termen lung al unor unguente cu corticoizi, care alina efectele dar nu rezolva cauzele. Tratamentul naturist pe care il recomandam poate duce la eliminarea acestei infectii, in timp.
Zeolit Melidava, produsul cu care avem cea mai buna experienta clinica in oncologie si hematologie- Zeolitii fiind captatori de radicali liberi (antioxidanti) sunt implicati in profilaxia si terapia cancerelor, artritei si reumatismului. Prin introducerea de programe adjuvante de detoxifiere în tratamentul cancerelor se realizează eliminarea toxinelor primare carcinogenice, si a celor secundare rezultate prin radio si chemoterapie.
- Aici e o lunga poveste domnule profesor. Primul nostru pacient oncologic care a folosit zeolit a fost o doamna din Timisoara, cu un cancer la san, metastazat la plaman si ficat, considerata in stadiu terminal in Ianuarie 2006. A supravietuit cinci ani, timp in care a mai suportat si un ciclu de chimo-terapie. Intr-o situatie similara pacientii se sting in cateva saptamani.
Asta ne-a incurajat sa continuam sa utilizam si sa studiem evolutia acestor pacienti. Ceea ce poate fi spus pe scurt este ca nu trebuie asteptat cu completarea tratamentului de chemo /radio /cortico-terapie pana cand acesta se incheie, pentru ca atunci, in mare parte dintre cazuri, nu mai ai cui sa dai tratament naturist...
Protocoalele chimio-terapiei au devenit tot mai severe. In oncologia conventionala s-a pornit in trecut de la ideea de a administra un citostatic bland, realizat din plante si s-a ajuns la sintetizarea chimica a substantelor componente. Apoi la formule care si-au propus o selectivitate, dar au ajuns extrem de agresive. In etapa urmatoarea s-a trecut la asocieri de citostatice. Acum s-a ajuns la protocoale care folosesc polichimio-terapie perfuzabila si orala. Frecventa chimio-terapiei a scazut de la trei saptamani la doua, sau chiar la o saptamana. S-a ajuns si la administrarea citostaticului in inima prin abordarea marilor vase de sange din proximitate, pentru a evita sclerozarea vaselor de sange! Oare inima nu este si ea afectata ? Sau aceasta procedura are ratiuni strict comerciale ?

Azi chimio-terapia orala cu citostatice in unele cazuri este recomandata zilnic.In astfel de conditii poate deveni problematica supravietuirea pe termen lung chiar si a unui om puternic si sanatos, cu atat mai mult a unui bolnav... Motiv pentru care recomandam oamenilor sa foloseasca mijloace de detoxifiere in timpul acestor tratamente oncologice, si nu dupa. Dintre acestea zeolitul este unul foarte bun si suficient de ieftin sa fie la indemana oricarui om. In opinia noastra, in general, zeolitul nu elimina substantele cu efect citostatic. Elimina compusii rezultati in urma distructiei celulelor, si a altor produsi de reactie. Deci un tratament oncologic in paralel cu unul cu zeolit, sau produse bine gandite cu zeolit, ofera mai multe sanse de tratament decat unul strict alopat. 

La fel si in cazul radio-terapiei. Zeolitul sau propolisul, nu produc o “manta” anti-iradiere. Actiunea de radio-protectie se manifesta pe seama capacitatii de a elimina produsii toxici rezultati in urma iradierii. Pot intelege naivitatea unor oameni simpli, care au dubii in privinta tratamentului cu zeolit si propolis in paralel cu radio-terapia, dar nu pot intelege cum si de ce oncologii nu pricep, sau nu vor sa priceapa acest lucru. Propolisul corect preparat si administrat este remediul cu cel mai puternic efect antitumoral
- Probabil ca efectele bune si utile in oncologie pe care le-a observat sotia Dvs. sunt rezultatul faptului ca zeolitii contribuie la captarea prin efecte de suprafata (adsorbtie) a diverselor toxine. Spre exemplu a micotoxinelor si a altor toxine de provenienta alimentara si elicita secretia de citokine – fiind deci un adjuvant si in tratamentul toxiinfectiilor alimentare, inclusiv al diareei rebele. De asemenea capteaza componente pre- si post-virale, usurind sarcina sistemului imunitar. Toate aceste probleme de patologie se regasesc singular, dar si colateral bolilor oncologice si hematologice, uneori induse de insusi tratamentul medicamentos.
Literatura medicala citeaza contributiile proprietatilor antioxidante ale zeolitilor la sanatatea sistemului circulator, a pielii, glandelor endocrine (prin captare de perturbatori hormonali), ca si in combaterea intoxicatiei etilice, neuro-psihozelor si periodontitei.
- Cititorii nostri ne intreaba daca sunt cunoscute tipuri toxice de zeoliti dintre cei naturali ?
- Da, literatura precizeaza ca tipurile fibroase ca erionit, mordenit, sunt de evitat. Pot aparea efecte mutagenice si carcinogenice, asemanatoare cu cele ale fibrelor de azbest.
- Suntem uneori intrebati de ce recomandam zeolit, daca zeolitul contine aluminiu, dat fiind ca exista o legatura intre excesul de aluminiu si o serie de boli cu exprimare neurologica, cum ar fi maladia Alzheimer ?
- Aluminiul din zeoliti este legat fizic și chimic si nu poate parasi matricea insolubila. Riscurile de degenerare nervoasa, precum in cazul bolii Alzheimer, sunt, sau pot fi, determinate de ioni de Al din combinatii hidrosolubile - de obicei din cloruri. Sa spui ca zeolitul e toxic prin aluminiu e ca si cum ai spune ca argila e toxica prin aluminiu.
- Ce este zeolitul silicic domnule profesor ?
- Toti zeolitii sunt aluminosilicati, nu exista zeolit non-silicic. Evident prezentarea drept special a unui zeolit asa-zis silicic este doar un efort de marketing, care arunca in ridicol naturismul si pe cei care promoveaza astfel de inventii.
- Ce cunoasteti din literatura de specialitate despre activarea zeolitului in piramida ?
- Efectul de piramida intra in domeniul energiilor subtile. La Biotehnos m-am ocupat si eu de cateva aspecte ale domeniului, in incercarea de a gasi posibilitati de valorificare. Energiile subtile sunt dificil de utilizat industrial intrucat sunt mici. Iar la stadiul actual al cunostintelor noastre sunt de regula nereproductibile.
Dupa cum va spuneam, pentru ca energiile implicate in efectul de piramida sunt foarte mici, implicit au nevoie sa se exercite mult timp pentru a produce efecte sesizabile si – eventual – cuantificabile. Toate ”miracolele” din structurile piramidale s-au produs in timp. Ma indoiesc ca vreun fabricant poate sa tina zeolitii o lunga perioada de timp sub piramida in vederea unei eventuale activari – nu e economic.
Un alt aspect important e cel al spatiului necesar. Dupa cum se stie, efectul de piramida se manifesta intr-un plan situat la un nivel determinat pe inaltimea acesteia. Spre a expune pe acest plan o cantitate dintr-un produs comercializat national, adica de volum mare, implicit e nevoie si de o piramida foarte mare. Ori e indoielnic ca asa ceva exista in vreun laborator de productie de suplimente alimentare naturiste.
Din pacate naturismul este afectat de pseudo-stiinta. Aici de vina este si statul pentru ca nu aloca bani pentru cercetare celor merituosi si pentru produse cu valoare certa cum sunt laptisorul de matca, polenul, mierea, propolisul, zeolitul, etc. Este si vina celor care vor doar sa vanda si sa se imbogateasca din acest domeniu, exploatind disperarea omului bolnav. Dar este si vina cumparatorului care nu se informeaza suficient, sau da crezare oricui. Cei care fac astfel de afirmatii, ca proprietatile medicale ale zeolitului pot fi potentate cumva, prin efectul de piramida, sa demonstreze acest lucru si apoi sa vorbeasca.

A consemnat pentru Dvs, Gabriel Aosan

(postat 16.10.2014)

Bibliografie
1. E. Andronescu, F. Grigore, Ch. Tardei, E. Stefan ”Natural zeolites with medical applications – preliminary preparation and characterization” 2006, Revista medico-chirurgicala a Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, 110(1):236-241
2. I. Gruden si colab. ”Use of zeolite clinoptilolites in veterinary medicine” 2013 Veterinarska Stanica 44(4): 299-311
3. M. Danilczuk si colab. ”Molecular Sieves in Medicine” 2008 Mini Reviews in Medicinal Chemistry 8(13): 1407-1417
4. Giada Dogliotii si colab. ”Natural zeolites chabazite/phillipsite/analcine increase blood levels of antioxidant enzymes” 2012 J. Clin. Biochem. Nutr. 50(3): 195-198
5. M. Boranic, L. Viesnak ”What a physician should know about zeolites” in Europe PubMed Central, PMID: 11291273
6. M. A. Stylanou ”Natural Zeolites in Medicine” in ”Handbook of Natural Zeolites”, V. A. Inglezakis si A. A. Zorpas eds., 2012, 317-334
7. Y. Suzuki ”Carcinogenic and fibrogenic effects of zeolites” 1982, Environmental Research 27(2): 433-445