Uitati-va la un strop de miere in lumina Soarelui si observati cum straluce precum un bob de chihlimbar ce a strabatut timpurile, pastrind ferecata in el o poveste de la inceputul Lumii. Nu e minunat?
Pentru cei care nu stiu, aceasta poveste despre flori si miere se deapana asa. In zilele de zbor albinele vin la stup cu o cantitate de nectar in gusa. In intunecimea dinauntru, fiecare strop din pretioasa materie este prelucrat in comun.
Nectarul trece de la o albina la alta, pierde o parte din apa, se incarca cu enzime, lactobacili, putin polen, proteine si se transforma incet in miere.
Cand nectarul este recoltat de la numeroase tipuri de flori rezulta o miere poliflora. Mierea considerata monoflora se obtine din nectarul unui tip de flori predominant, de exemplu salcam, floarea soarelui, cimbru, etc.
Mierea poliflora
Mierea poliflora are o valoare energetica ridicata, prin continutul mare de zaharuri de calitate, de aceea este indicata in surmenaj, oboseala fizica sau intelectuala, debilitate, stari de convalescenta, tulburari de crestere.
Cu atat mai mult cu cat contine variate vitamine si minerale. Datorita compozitiei sale complexe si incarcaturii vitale, este mult mai hranitoare decat zaharul rafinat care este un produs lipsit de viata, alcatuit numai din zaharoza.
Daca este administrata per-oral are actiune antiinflamatoare, antimicrobiana, antialergica, expectoranta, antitusiva, calmanta, antispastica, imbunatateste diureza si eliminarea toxinelor, creste capacitatea de aparare a organismului, are actiune favorabila asupra muschiului cardiac si circulatiei coronariene, hraneste si fortifica celulele nervoase, imbunatateste somnul, tonifica si regleaza activitatea sistemului endocrin, combate constipatia si fenomenele putride din intestine, creste rezerva de glicogen hepatic, amelioreaza functiile celulelor hepatice.
Favorizeaza absorbtia calciului si a altor nutrienti, faciliteaza digestia proteinelor si grasimilor.
La sugari faciliteaza acidifierea cazeinei din lapte cu formare de fulgi fini usor de digerat. Stomacul se evacueaza intr-un timp mai scurt, prevenind fermentatiile, balonarile si colicile abdominale.
O mare nedreptate s-a facut mierii in urma cu mai multi ani, cand s-a recomandat a nu se da copiilor sub un an, pe motiv ca ar putea produce botulism. Intreaga discutie a pornit de la un singur caz de botulism intalnit la un sugar, cand s-a considerat, fara dovezi clare, ca boala ar fi fost transmisa prin spori de bacili gasiti accidental in miere.
Dar si in praful aflat pretutindeni in mediul obisnuit de viata se gasesc foarte multi spori botulinici; copiii merg de-a busilea pe podea, iar sporii adera pe maini ori jucarii, de unde pot fi ingerati. Desi majoritatea sunt expusi, totusi foarte putini bebelusi se imbolnavesc de botulism.
Sorturile de miere monoflora prezinta proprietatile generale ale mierii poliflore. In plus, pornind de la varietatea de floare de origine, fiecare miere monoflora are si anumite proprietati particulare.
Miere de Salcam
Mierea de salcam - de culoare alb-galbuie este cea mai limpede care se recolteaza in Romania. Ea are multa finete si discretie, ceea ce o face sa fie mult apreciata de catre copii. Indulceste alimentele si ceaiurile fara sa le denatureze gustul.
Este saraca in glucoza si bogata in fructoza, ceea ce o face sa cristalizeze foarte lent. In mod obisnuit se considera ca ramane fluida pana la un an, dar daca este pura poate sa nu cristalizeze mai multi ani.
Datorita continutului scazut de glucoza ea poate fi consumata cu moderatie si de catre pacientii diabetici. Sunt permise 1-3 linurite pe zi. La pacientii cu diabet (in special de tip 2), mierea in cantitati mici pe stomacul gol poate diminua si stabiliza glicemia.
Experimente prospective mai vechi s-au facut pe loturi de persoane dintre care unele consumau drept indulcitor doar zahar iar altele consumau doar miere. Urmarite pe mai multi ani, s-a observat ca acei ce consuma zahar fac diabet in rata obisnuita, dar consumatorii exclusivi de miere nu se imbolnavesc de diabet.
La Universitatea din Roma Tor Vergata, Prof. Antonella Canini si echipa desfasoara studii asupra capacitatii antitumorale a mierii. Pe culturi celulare de melanom bovin, s-a evidentiat ca mierea de salcam in dilutie de 1/40, exercita in 24 ore de la tratare un efect inhibitor celular de 35-45%.
Mierea de Salcam este expectoranta, calmanta a tusei, diuretica, antidiareica, regulator intestinal, indicata pentru suferinte gastrice, in tratamentul asteniei, al nevrozelor.
Miere de Tei
Mierea de Tei - deschisa la culoare si cu reflexe verzui, cristalizeaza usor, mai ales daca este pastrata la rece. Contine oligoelemente ca potasiu, calciu, mangan. Este foarte cautata de importatorii din toata Europa de Vest, datorita calitatilor sale deosebite.
Se recomanda ca fiind un remediu impotriva oboselii si stresului, folosita drept calmant al sistemului nervos, in insomnii, prevenirea migrenelor. Are proprietati anti-microbiene, anti-inflamatoare si dizolva mucusul, lucruri ceea ce o fac utila in tratarea guturaiului, larinitei, bronsitei, astmului bronsic, a tusei si a iritatiilor gatului.
Se foloseste in terapia crampelor, a durerilor gastrice, bolilor renale ori ale vezicii biliare.
Miere de mana
Mierea de mana - printre cele mai inchise la culoare de la noi, este foarte bogata in minerale (Ca, Mg, Fe), de pana la 20 de ori mai mult ca alte sortimente; totodata contine multe proteine si aminoacizi. De aceea este indicata consumarea acesteia mai ales de catre copii, persoanele anemice si cele aflate in convalescenta.
Pentru ca este energizanta si revitalizanta se recomanda sportivilor si oamenilor activi.
Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de miere si favorizeaza eliminarea toxinelor din corp. Totodata prezinta capacitate antibacteriana importanta.
Miere de Rapita
Mierea de Rapita - abunda in glucoza, ceea ce face ca sa cristalizeze repede, chiar in primele doua saptamani dupa extragerea din faguri. Contine oligoelemente, mai ales calciu si bor. De consistenta cremoasa deosebita, emolienta si cu gust placut, e mai putin dulce decat cea de salcam.
Este usor digerabila, puternic anti-bacteriana, trofica pentru inima. Uleiul de rapita contine enzima Q3 necesara oaselor. Din acelasi motiv, mierea de rapita poate fi folosita ca adjuvant in tratarea osteoporozei.
Miere de Cimbrisor
Mierea de Cimbrisor - este un sortiment cu aroma placuta si intensa, de culoare aurie deschisa. Este bogata in cupru si bor. Datorita proprietatilor antiseptice ale uleiurilor volatile de cimbrisor, mierea poate fi folosita in plagi purulente si alte infectii ale pielii.
Administrata intern are proprietati expectorante, calmante pentru spasmele cailor respiratorii, fapt pentru care este indicat a fi intrebuintata in tratarea tusei, chiar si a celei convulsive sau astmatice, a bronsitei, guturaiurilor, raguselii.
Mierea de cimbrisor actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorind starea lor de functionare, poate activa circulatia, este tonica in cazul anemiilor.
Miere de Castan
Mierea de Castan - este mai bogata in fructoza decat in glucoza ceea ce o face sa ramana fluida timp indelungat. Are un gust placut, dulce-amarui. Este bogata in oligoelemente, in special potasiu, magneziu, mangan si bariu.
Ca si cea de salcam, este permisa diabeticilor. Imbunatateste circulatia sanguina, in special pe cea venoasa. Are proprietati cicatrizante.
Miere de Zmeur
Mierea de Zmeur - are o aroma discretǎ de zmeura, cu parfum proaspat si gust placut. Se recomanda pentru indulcirea ceaiurilor folosite ca remediu in stari gripale, tuse si raceala.
Regleaza activitatea ovarelor, previne aparitia unor afectiuni precum osteoporoza si este cunoscuta ca reintineritoare pentru ten.
Miere de Brad
Mierea de Brad - un sort deosebit de miere de mana, are o savoare aparte, este putin dulce si foarte gustoasa. Culoarea este intensa, inchisa.
Are actiuni antiseptice, antiinflamatoare atat pentru caile respiratorii, cat si pentru cele urinare; este antianemica si diuretica. Contine oligoelemente precum fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu, zinc, bor, fier, cupru.
Miere de Floarea soarelui
Mierea de Floarea soarelui - are o frumoasa culoare aurie, cu gust agreabil; contine multa glucoza, ceea ce face sa formeze cristale mari si neregulate.
Este utila in ateroscleroza, are proprietati anti-bacteriene. Se foloseste ca adjuvant in tratarea bronsitelor si a bolilor de stomac.
Miere de Coriandru
Mierea de Coriandru - are culoare deschisa si un parfum suav deosebit, care se percepe la doua saptamani de la extractie, dupa ce dispare un miros caracteristic neplacut.
E indicata in gastritele hiperacide si ulcere.
Miere de Menta
Mierea de Menta - are aroma mentei si consistenta pastoasa. Faciliteaza o buna digestie, este tonica, antispastica, combate balonarea, este recomandata in dischineziile biliare, drept calmant gastric, analgezic.
Se foloseste si ca antitusiv, bronhodilatator. Este bogata in vitamina C.
Astazi, cand se discuta cu ingrijorare despre sfarsitul erei antibioticelor de sinteza care nu mai pot face fata rezistentei crescute a microbilor, e timpul sa ne reamintim ca exista antibiotice naturale, a caror forta e dovedita si de stiinta moderna: miere de albine, propolis, uleiuri volatile.
Variabilitatea naturala a compozitiei acestor produse, le contrapune permanent la schimbarile de germeni din ambient, asigurind protectie fata de imbolnaviri. In natura neatinsa de mana omului, nu se cunosc epidemii de boli microbiene la plante, albine sau animale.
Acolo, plantele secreta acele substante care mentin germenii sub control; rezinele le protejeaza mugurii, bobocii si mladitele tinere, uleiurile volatile apara plantele si curata aerul din jur.
Animalele salbatice si domestice care consuma o hrana naturala sunt sanatoase. Albinele recolteaza de la plante nectarul sau seva pentru miere, iar rasinile pentru propolis, si le folosesc in cuibul lor pentru viata, curatenie si sanatate.
Oamenii pot alege sa-si regaseasca sanatatea utilizind produsele albinelor, adevarate sublimate ale produselor vegetale. Sta in puterea noastra sa fim intelepti, sa traim frumos, in armonie cu plantele si albinele care incep acest ciclu al naturii.
Dr. Cristina Aosan
Membru in Comisia de Apiterapie a Apimondia
(redactat 08.2011)