Ceai de codita soricelului    Foarte mulţi oameni ne întreabă ce să facă dacă sunt supraponderali, ce fel de cură de slăbire să urmeze. Cel mai simplu şi mai eficient mod de a slăbi fără să aveţi probleme de sănătate ulterioare este să beţi o cană de apă fierbinte după fiecare masă. Explicaţia constă în faptul că bolul alimentar este mai bine digerat dacă se află la o temperatură apropiată de 37 de grade Celsius. O hrană răcită cu diverse băuturi, apă, bere, sau vin, ori încheierea mesei cu un desert rece, fructe, îngheţată,  conduce la o digestie incompletă. Dacă peste acest tip de alimentaţie incorectă se mai suprapun şi alte greşeli alimentare, spre exemplu consumul zilnic de băuturi carbogazoase, ori consumul de diverse chips-uri, grisine, sărăţele, etc., sau chiar şi fructe, între mesele principale, apare o digestie incompletă perpetuată.

Ideea de a lua cinci mese pe zi, cu trei mese principale şi două gustări între mesele principale, este discutabilă. De ce ? Pentru că unele alimente, cum ar fi banala pâine albă, sau carnea, au nevoie de un timp lung de digestie. Ca atare dacă nu sunt digerate la o masă, masa de prânz spre exemplu, şi peste un bol alimentar nedigerat, veniţi cu alimente noi, la gustarea sau masa următoare, veţi amplifica o problemă pre-existentă. Motiv pentru care este mai bine să mâncaţi doar atunci când simţiţi că vă este foame, şi nu mai mult de trei mese pe zi, adică mesele principale, dacă se poate la ore fixe. 

Cu doar o cană de apă fierbinte pe zi, băută după fiecare masă, am reuşit să aducem pacienţi de la peste 150 de kilograme la sub 100 în trei ani, fără ca aceştia să-şi modifice stilul de viaţă şi alimentaţia. Dar este foarte important de reţinut că această cană de apă fierbinte trebuie băută pe orice anotimp, inclusiv vara, oricât de cald ar fi afară. După ce organismul Dvs. se obişnuieşte cu acest regim, nu o să resimţiţi nici un disconfort, ba chiar o să vă lipsească. O variantă foarte bună pentru masa de dimineaţă este să beţi un ceai verde, fie la masă, fie imediat după, cu menţiunea pe care trebuie să o repetăm, să fie un ceai cât se poate de cald. Ceaiul verde va avea şi un efect tonic şi poate înlocui cafeaua, cu mult mai bune efecte generale. Un ceai verde poate fi consumat şi la prânz, dar nu şi seara. Superficializează somnul, si poate produce în timp, în cazul unui consum constant seara, stări insomniace.

Pentru masa de prânz ar fi indicat să beţi un ceai dintr-un amestec de 50-50%, din inflorescenţe de soc şi inflorescenţe de codiţa soricelului. Se prepară ca infuzie cinci minute din o linguriţă de pulbere de plantă la 250 ml de apă. Se strecoară şi se acreşte după gust cu lămâie, dacă doriţi. Nu e indicat să-l îndulciţi. Acest ceai fierbinte işi face datoria în doua moduri: pe de o parte lichidul fierbinte va îmbunătăţi digestia cum am mai spus, iar pe de altă parte combinaţia de soc şi codiţa şoricelului reduc apetitul pentru masa următoare.

Se ştie că masa de seară a devenit, din păcate, masa principală, când toată lumea se relaxează după o zi de muncă, fie acasă, fie la restaurant. Ei bine, dacă aveţi acest obicei, ca marea majoritate a oamenilor, e bine să luaţi măsuri pentru ca apetitul Dvs. să fie diminuat. În orice caz faceţi eforturi ca cina să nu se întindă târziu în noapte. Cel mai indicat ar fi ca masa de seară să începă la orelele 18 şi să nu se întindă în nici un caz după ora 20. Faceţi efortul ca la masă să nu amestecaţi carne şi brânză. Încercaţi să nu mâncaţi lactate seara. Creşte producţia de mucus a organismului. La fel se întamplă cu dietele preponderent lactate, sau cu un mare aport de brânzeturi. Înlocuiţi pâinea albă cu pâine integrală, de secară, graham sau pâine neagră. Pâinea alba încântă prin culoare şi gust. Mai mult dă senzaţie de saţietate. Dar această senzaţie de saţietate este de fapt rezultatul faptului ca este până la urmă un aliment indigest. De ce ? Din pricina aportului redus de fibre. Cum deosebiţi o pâine integrală adevărată de una care doar se pretinde a fi integrală  După greutate şi după modul în care o puteţi strânge şi comprima în mâini. O pâine integrală este o pâine grea, cu densitate mai mare. Pentru că fâina integrală este mai densă şi măcinătura mai mare, pâinea neagră nu creşte la fel ca pâinea albă. Ca atare o astfel de pâine nu poate fi comprimată în mâini la fel ca şi cea albă, care este azi, de multe ori, efectiv pufoasă.

În final o să vă rog să reflectaţi asupra următoarei chestiuni: când luaţi masa în familie obiceiurile Dvs. alimentare vor fi copiate şi urmate de copiii Dvs. Deci aveţi în acest caz o răspundere dublă, şi faţă de Dvs. şi faţă de familie.