Terapiile, în special cele care se bazează pe produse naturale, au principii comune:

-       Necesitatea unui diagnostic perfect la toate nivelurile: fizic, energetic și informatic

-       Individualizare perfectă: fiecare pacient diferit primește un tratament diferențiat în funcție de situația sa, care este unică

-       Tratamentul nu trebuie să facă mai mult rău (primum non nocere) sau să deregleze alte funcții sau organe ale corpului

-       Tratamentul trebuie să fie ”activ” și în același timp cât mai ”blând” posibil; reechilibrarea celulelor, țesuturilor și organelor bolnave este una dintre direcții, însă trebuie asigurată o rezistență și forță superioară celulelor sănătoase; aceste celule, încă sănătoase, prin mecanisme în general cunoscute, influențează pozitiv sau înlocuiesc celulele bolnave  printr-un proces fiziologic de regenerare.

În mâinile unui bun practician apiterapia poate face minuni și vindecări fără număr, întrucât produsele apicole sunt chintesența medicamentelor naturale obținute din plante, având toate proprietățile necesare pentru a proteja, stimula, sau reface starea de sănătate.

Scleroza multiplă este o afecțiune neuro-imunologică complexă, având drept cauze posibile; infecții ale sistemului nervos cu diferite virusuri (de ex. herpes virae), predispoziție genetică, factori auto-imuni; auto-intoxicare cu toxine intestinale, depresie. Simptomele variază de la o persoană la alta în funcție de rezistența proprie, durata și intensitatea bolii, etc. Apiterapia contribuie la:

-       Îmbunătățirea calității reacțiilor imune ale organismului

-       Îmbunătățirea funcționalității membranelor celulare

-       Diminuarea cantității de toxine din intestin

-       Îmbunătățirea calității, cantității și circulației sângelui

-       Îmbunătățirea funcționării glandelor adrenale, rinichilor, ficatului, inimii și timusului, sprijinind întregul sistem nervos și întregul organism. 

Polenul de albine îmbunătățește funcția hepatică, fortifică inima și furnizează toți aminoacizii necesari sistemului nervos.

Veninul de albine este util bolnavilor cu scleroză multiplă, diminuând reacțiile inflamatoare din zonele afectate, îmbunătățind circulația sângelui în sistemul nervos și în întregul organism. De asemenea mărește producția de cortisol a glandelor adrenale, mărind energia și rezistența.

Mierea oferă energie întregului organism, curăță tractul digestiv, stimulează sistemul imun, vindecă rănile de pe piele și relaxează contracturile musculare.

Propolisul este imunomodulator, stimulează activitatea timusului, este anti-viral, anti-inflamator, regenerant și anti-toxic,; întărește membranele celulare și captează excesul de radicali liberi.

Lăptișorul de matcă îmbunătățește calitatea regenerării celulare, combate afecțiunile auto-imune și mărește longevitatea.

Apiterapia împotriva cancerelor

Trebuie cunoscuți, eliminați sau neutralizați factorii care contribuie la îmbolnăvirea de cancer:

-       Tendința ereditară

-       Regim alimentar greșit

-       Sistem imun deficitar

-       Probleme psiho-emoționale (obsesii, depresii, tristețe,

anxietate, lipsă de voință, lipsa energiei psihice de a lupta împotriva greutăților, etc.)

-       Substanțe chimice, radioactive, unele virusuri, bacterii,

paraziți intestinali, funcționarea ”leneșă” a organelor interne, etc.

Principiile de tratament, care trebuie individualizate:

-       Terapia cu venin de albine se administrează oral și numai

de către medici apiterapeuți   

-       Produsele apicole (polenul, lăptișorul de matcă) trebuie

să fie proaspete

-       Propolisul, puternic anti-tumoral, trebuie administrat în

toate modalitățile posibile (ca atare, tinctură, supozitoare, unguente, etc.)

-       Produsele din plante trebuie folosite în funcție de

situația specifică pentru fiecare pacient

-       Psihoterapia poate face miracole; discuțiile ar trebui

orientate către Natură, aducând optimism și motive pentru a trăi cât mai mult și mai sănătos

-       Regimul alimentar este important; ideal este cel

vegetarian, cu produse proaspete, 100% organice, încărcate cu energie

-       Detoxifierea organismului în orice mod posibil

Apiterapia împotriva SIDA

Cel mai important aspect în tratamentul SIDA est modularea și întărirea sistemului imun al organismului. Produsele apicole, prin conținutul lor în substanțe naturale, pot furniza suficientă ”forță” structurilor celulare și funcțiilor organismului.

Un experiment efectuat la Constanța, în România, a demonstrat utilitatea propolisului și a lăptișorului de matcă în tratamentul acestei boli.

Nu este importantă numai lupta directă împotriva virusului, ci și întărirea organismului, a minții și a sufletului în orice mod posibil.