Zeolit, novel food - intre laude si interdictie

    In ultima parte a lui 2018, autoritatile Statului Roman au obligat toate firmele, prin HG 590 / 2018 care pune in aplicare Regulamentul European 2.283 / 2015 sa retraga de la vanzare suplimentale alimentare cu zeolit, care potrivit acestui regulament este considerat «novel food». Pentru a fi acceptat de UE ca supliment alimentar ar fi trebuit ca o autoritate ce detine parghiile necesare sa intocmeasca un dosar care sa puna in lumina beneficiile acestui supliment si lipsa sa de toxicitate. Din pacate nu s-a facut nimic in acest sens.
    Precizam ca noi cunoastem acest produs din 2006, am fost promotorii lui, ne-am aflat la originea articolului «Zeolitul» publicat in Formula As in anul 2009, primul care a descris pentru publicul larg beneficiile acestuia in utilizare interna. Avem probabil cea mai buna si mai indelungata experienta din tara in utilizarea acestui produs in oncologie, hematologie, pentru sanatate in general. O spunem nu drept lauda, ci ca o simpla informare.
    Ce am observat este ca, pesemne considerindu-l util pentru cetatenii lor, alte tari nu au pus imediat in aplicare acest regulament: Franta, Austria, Croatia, unde produsul a ramas disponibil pe piata...   
 
    O sa-l gasiti produs si in Anglia, care se desparte de UE, si fireste in SUA, pe Amazon, si pe E-bay. Desigur la cu totul si cu totul alte preturi...
    Chiar daca acum ne aflam intr-un punct dificil, credem ca discutia ramane deschisa, si speram ca UE si guvernul roman se vor comporta in favoarea cetatenilor.

                Cristina si Gabriel Aosan