+

Obligeana - macerat

      Maceratul se prepara din o lingurita de ceai cu planta macinata (se foloseste rizomul plantei), la 250 de mililitri de apa rece, lasat la plamadit la temperatura camerei, dar nu langa o sursa de caldura, i ntre opt si 10 ore (de seara pana dimineata), apoi se strecoara. Daca sta mai mult, riscati sa fermenteze.
      Rezulta o cana de ceai care se bea pe parcursul unei zile, in sase prize, cate una inainte si una imediat dupa fiecare masa principala. Adica mai pe romaneste o gura buna inainte si una dupa masa.
      Preparatul este amar-aromat, dar suportabil, cu un efect tonic general si reglator gastric in special. De regula intr-o cura neintrerupta de 4-6 saptamani, se pot rezolva neajunsurile unor gastrite. Desigur este necesara o atentie asupra alimentatiei in toata perioada curei si in viitor, pentru a evita reinstalarea unor astfel de probleme.
      Pana cand vom avea noi un produs propriu, va recomandam sa luati „Ceai de obligeana” de la Larix SRL, din Sovata, care este un producator bun de ceaiuri.
      De mentionat ca asa zisele „extracte” nu au nici pe departe un efect la fel de bun si de prompt, potrivit experientei noastre. Tinctura de Obligeana nu manifesta efectele descrise pentru macerat. Iar capsulele contin de fapt pulbere de planta ci nu extract uscat, adica nu inghititi direct principii active, ci planta uscata din care tubul Dvs. digestiv trebuie sa le extraga.

     
      In caz de dureri gastrice aparute intempestiv, spre a incepe terapia inainte de prepararea maceratului, se poate face si o infuzie, dar sa fie prelungita la 20-25 minute. Sau pentru o mai buna extractie de moment, un decoct de 10-15 de minute din o lingurita de planta macinata la 300-350 mililitri apa, fierbere sub supraveghere (spumeaza), la foc mic. Produsul rezultat poate fi foarte amar, insa are efecte rapide. Intre timp, preparati maceratul pentru a doua zi.
      De-a lungul timpului ni s-au adresat foarte multi pacien?i cu gastrite, rezultat al alimentatiei moderne. Dintre toate remediile cunoscute si aplicate de noi, maceratul de obligeana s-a dovedit a fi unul care nu doar amelioreaza simptomele ci chiar trateaza aceasta problema de sanatate, cu conditia ca si alimentatia pe viitor sa fie scutita de excese, si moderata in produse cu aditivi sintetici. Este util si in ulcere gastro-duodenale, cu mentiunea ca atunci tratamentul necesita si alte remedii.
      O alta utilizare foarte importanta este in oncologie si hematologie, cu deosebire pentru pacientii care isi pierd apetitul, sau care au tranzitul intestinal afectat, din pricina tratamentelor severe.
      Totodata are efecte antitumorale. Acestea au fost probate cu prisosinta de experienta locuitorilor de prin satele din Banat, unde obligeana a fost la ea acasa odinioara. Bolnavii utilizau macerat de obligeana, in cantitate mare, 3-4 cani pe zi. S-au observat in special in cancere pulmonare, stagnarea neoplaziilor si prelungirea duratei de viata cu ani buni, in conditiile in care din lipsa resurselor materiale, acest remediu a fost de multe ori unicul folosit...

                                           Dr. Cristina Aosan
(postat 20.10.2017)







In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.