Vaccin ARNm Anti-Covid-19, Intrebari

    Sunt medic si numerosi oameni imi cer sfatul in legatura cu vaccinarea ARNm anti-Covid-19. Oamenii sint confuzi, nu stiu ce decizie sa ia. Asteapta sa vada ce se intampla...
    Autoritatile au dorit sa explice medicilor mecanismul imunitar la conferinta online  Vaccinarea COVID-19 pe intelesul tuturor, organizata de Colegiul Medicilor in 8 Ianuarie. La eveniment au conferentiat medici si persoane de alte specialitati. S-au prezentat succint mecanismul de actiune al vaccinului ARNm si reactiile adverse care sint mai frecvente cu rata lor de manifestare la prima si la a doua doza de vaccin.
    ARN-ul mesager din vaccin codifica structura proteinei Spike a virusului Covid-19. Acest ARN patrunde in celulele sanatoase ale celui vaccinat, iar acolo este tradus in proteina codificata, respectiv proteina Spike. Adica celula sanatoasa produce proteina Spike, pentru ca apoi sa expuna la suprafata pe membrana sa, atat forma integrala Spike cat si forme partiale, adica peptide Spike. Acestea vor fi depistate drept straine de catre sistemul imunitar, care va produce anticorpi contra proteinei spike. La un viitor contact cu virusul care poarta proteina spike, acesti anticorpi l-ar impiedica sa patrunda in celulele persoanei respective.

    Sa lamurim pe scurt ce este spike-ul. E descris drept un complex proteic aflat pe suprafata virusului, care functioneaza similar cu un carlig la nivel atomic si molecular (https://horizon-magazine.eu/article/how-covid-19-hijacks-human-cells.html), cu care realmente se agata de celula sanatoasa la nivelul receptorilor ACEII, si isi creaza o deschidere prin care patrunde in interiorul ei. Altfel spus, spike-ul e arma invaziva a virusului.
    Iar in urma vaccinarii ARNm, celulele sanatoase produc aceasta arma si o expun la suprafata lor.
    Exista o serie de aspecte care nu au fost explicate pentru publicul larg si multi oameni sint dornici sa cunoasca fenomenul integral. Si daca autoritatile doresc sa convinga ca vaccinul aduce beneficii certe fara a determina efecte secundare semnificative, nici pe termen scurt nici pe termen lung, acestea trebuiesc lamurite, cu ajutorul cunostintelor uzuale din domeniul imunologiei pentru medici si al celor de bun simt pentru orice cititor.
    Pentru usurarea lecturarii, din explicatiile de imunologie simplificate, insotite de imagini sugestive, am ales cateva linkuri, pe care le-am inserat la locul potrivit pe parcursul textului.

    Sa ne imaginam urmatoarea situatie: un cetatean cumsecade supus unei presiuni (infractionale) incepe la un moment dat sa confectioneze arme albe, si iese pe strada cu una dintre ele vizibil atarnata de sold. Se afiseaza astfel si in fata Politiei. Nimeni nu informase Politia ca cetateanul si-a facut o arma pentru a se apara singur de un potential agresor. Asa ca politistii il considera un pericol, iar urmarea o stim toti: sistemul de aparare sociala reactioneaza contra lui.
    Cetateanul alta data cunoscut drept cumsecade, traind in continuare cu frica de agresorul anuntat, dupa cateva saptamani iese din nou cu o arma la sold. Acum din partea Politiei se numeste infractiune continuata si reactia sistemului contra lui va fi mai puternica, iar consecintele mai severe. O reactie obisnuita si justificata.

    Cat de departe se raspandeste in corp ARNm-ul din vaccin ?
    Vaccinul se injecteaza intr-un anume punct, de unde fluidele corpului il poarta mai departe, asa cum se intampla la orice injectie. Asadar ARNm-ul continut va putea intra in celulele pe care le intalneste in calea sa si sa comande ca acelea sa produca proteina spike si peptidele sale.
    Ma intreb in cercetarile din ultimii zece ani facute pentru vaccinurile ARNm, ce s-a observat, cat de departe ajunge ARNm-ul, ce celule ale corpului va putea accesa, in care celule a intrat ?

    Ce se intampla cu celulele care au produs proteina Spike ?
    Celula proprie invadata de un virus este distrusa de sistemul imunitar.
    Cand un un virus patrunde intr-o celula normala, el o transforma intr-o fabrica de virusuri, care iesind din ea vor invada alte celule sanatoase. Spre a preveni aceasta, unul dintre mecanismele imunitare curente este distrugerea celulei invadata de virus.
    Cum procedeaza sistemul imunitar ?  Celulele imunitare natural killer (santinele nespecializate care sint raspindite in corp) sint primele care depisteaza intrusul de la primul contact. Ele recunosc drept straine componentele virale produse de celula cand apar la suprafata ei si atunci emit substante numite pro-apoptotice, care distrug celula.
    Resturile celulelor proprii distruse sint fagocitate / inghitite de alte celule imunitare, numite celule dendritice si macrofage. Acestea au rolul de a curata resturile, spre a evita degradarea lor locala.
    Toate acestea sint parte din inflamatia declansata in acel loc si care determina diverse simptome, printre care discomfort, durere, scaderea capacitatii functionale locale.
    E ca si cum un agent de paza ar folosi un spray toxic asupra unui intrus. Inevitabil o parte se intoarce catre sine. Va inhala si el ceva din gaz, ii va afecta pielea, va tusi, se va irita la maini, la fata, …

    Vaccinarea la prima doza mimeaza prima intalnire cu virusul: la suprafata celulei sanatoase apar mai multe elemente virale, reprezentate de proteina spike dar si de peptidele sale. Intrebarea fireasca ce apare este: oare sistemul imunitar o considera infectata de virus, iar celulele natural killer o ataca prin substantele pro-apoptotice ?

    Sa privim locul vaccinarii: injectia se face in muschiul deltoid, aproape de umar.  ARNm-ul vaccinal intra in celulele disponibile din zona, in muschi, formatiuni periarticulare si articulare, piele, peretii vaselor si fibre nervoase, apoi in ganglionii limfatici din axila. Acestea sint si posibilele tinte pentru celulele natural killer, adica celule normal functionale care vor fi primele candidate pentru a fi distruse.
    Ce reactii adverse s-au descris drept cele mai frecvente: 
- dureri musculare si articulare
- oboseala, care medical vorbind poate avea origine in scaderea capacitatii musculare, ca si intr-un consum prea mare de energie vitala
- cefalee, care frecvent are originea intr-o problema a musculaturii scalpului
- frisoane – simptom general determinat cel mai probabil de inflamatia extinsa generata de intregul proces

    Observam ca reactiile adverse sint la locul injectiei, dar aparent pe relatie cu tipurile de tesuturi intalnite primele, se manifesta si la distanta, ceea ce ne reintoarce catre prima intrebare de mai sus: ce se intampla, pana la urma, cu toate celulele care au produs proteina Spike sub actiunea serului ?

    Care sint mecanismele reactiilor adverse descifrate in cursul cercetarilor de zece ani, asupra vaccinurilor ARNm ?
    Incercam sa intelegem din mecanismele imunologice cunoscute. Sistemul imunitar are o alcatuire extrem de complexa, iar reactia sa fata de invazia virusului se desfasoara pe multiple directii. Doar punctam ca sint implicate celule dendritice, mastocite, macrofage, neutrofile, monocite, sistemul complementului seric, celule natural killer, limfocite T CD4 (cu subtipurile lor helper Th1, Th2, Tfh, Th17), limfocite T CD8, limfocite B, celule plasmatice, fiecare cu traseele sale prin corp, cu interactiuni intre ele ori cu componentele virale si celulele infectate, cu producere si eliberare de variate substante, expunere si legare de molecule prezentatoare MHC1, MHC2, liganzi B7, CD28…  Un singur tip dintre toate aceste celule, adica celulele plasmatice, produc anticorpii. Ceea ce reprezinta doar una dintre directiile declansate in intreg acest sistem, cand ceva non-self apare undeva in corp. https://onlinelearning.hms.harvard.edu/hmx/immunity/  
    Cand un virus patrunde, sistemul imunitar nu se multumeste cu un singur element de recunoastere, ci il exploreaza in intregul sau. Adica la corona virus, nu se limiteaza la proteina spike, ci identifica si celelalte proteine: ale membranei, ale anvelopei si nucleocapsida. In plus chiar ARN-ul viral e recunoscut drept extrem de antigenic. https://www.youtube.com/watch?v=11f8h-fSM_M
    Altfel spus, imunitatea recunoaste ansamblul drept impropriu organismului uman, lucru valabil pentru orice microb care il invadeaza.
    De asemenea reactia impotriva intrusului nu se adreseaza doar armei acestuia, ci intreg ansamblului, care este atacat pentru siguranta, din mai multe directii.

    Ei bine aceasta fiind maniera fireasca de lucru conform imunologiei, in situatia vaccinarii ARNm, o celula normala expune la suprafata sa o arma (spike-ul). Atunci sistemul imunitar este provocat sa produca anticorpi chiar de la prima intalnire, dupa cum ni s-a spus.
    Dar totodata mai este provocat si la altceva: activarea unor celule limfocitare T, prin intalnirea cu peptidele spike-ului, pe doua cai.
    Prima este direct pe suprafata celulei normale, unde ea expune peptidele spike-ului produse in interiorul sau. Aceste peptide sint si ele depistate drept non-self, de catre limfocite T CD8. Acestea memoreaza peptidele si se specializeaza contra lor, devenind limfocite T CD8 citotoxice.
    A doua cale este urmatoarea: resturile celulelor proprii distruse de celulele natural killer, impreuna cu toate spike-urile sint fagocitate / inghitite de celulele dendritice si macrofage, curatatorii locali.  Dupa ce le distrug, acestea digera in interiorul lor resturile de spike si le expun sub forma de peptide pe suprafata propriei membrane. E un mecanism imunitar uzual, prin care peptidele sint prezentate spre a fi recunoscute drept periculoase de catre alt tip de limfocite T, anume CD4. Acestea le memoreaza si se activeaza devenind limfocite T helper.
    Limfocitele T specializate in citotoxice CD8 si in T helper functioneaza astfel: circula prin corp si cand re-intalnesc acele peptide pe membrana unei celule, elibereaza substante citotoxice in vecinatatea acesteia, inclusiv citokine, care distrug celula si produc inflamatie locala, ceea ce cheama in ajutor si alte celule imunitare.
    Ce se intampla cand la a doua doza de vaccin celulele sanatoase expun peptide ale spike-ului ?
    Daca la prima doza pot reactiona doar celulele natural killer, la a doua deja apar disponibile atat natural killer cat si inca doua tipuri de limfocite T activate, adica CD8 si T helper. impreuna oare vor avea o reactie mai puternica ?

    Sa revedem evolutia reactiilor adverse la a doua doza de vaccin, din studiul prezentat la conferinta din 8 Ianuarie 2021: 
- toate reactiile adverse au crescut semnificativ atat numeric cat si in intensitate
- la persoanele peste 55 de ani, s-a dublat fata de prima doza numarul celor cu dureri musculare si dureri articulare, au crescut de 1,5 ori numarul celor cu cefalee si a celor  cu oboseala, de 3,6 ori la frisoane, si de aproape 8 ori numarul celor cu febra
- la cei intre 16-55 de ani, reactiile au crescut de 2 ori in cazul celor cu dureri articulare, de 1,7 ori la dureri musculare, de 2,5 ori la frisoane, de peste 4 ori la febra, cu 23,4 % la cefalee si cu 25 % la oboseala
- ca valori absolute la doza a doua, oboseala a fost prezenta la 59,4 % din cei sub 55 de ani si la 50,5 % din cei peste 55 ani;  cefaleea la 51,7 % sub 55 ani si la 39 % peste 55 ani;  durerile musculare la 37,3 % sub 55 ani si 28,7 % peste 55 ani, iar durerile articulare la 21,9 % sub 55 ani si la 18,9 % peste 55 ani

    Cifrele arata semnificativ si incita interes fata de detaliile implicate.
    Pe cand eram copil, am primit toate vaccinarile din program, cu vaccinuri facute la Institutul Cantacuzino. Nu am avut nici o reactie adversa. Cat am fost medic de familie cu ani in urma, am administrat eu insami vaccinuri copiilor din grija mea. Copiii aceia nu au avut reactii adverse.
    Toate acelea erau vacinurile clasice, cu antigen. Acest tip de vaccinare, asa cum istoria medicinei ne arata, e un procedeu care a avut eficienta. De ce ar fi negat total acum, in favoarea unui procedeu nou despre care nu avem suficiente date ?
    Asa dupa cum ne-a invatat stiinta medicala in care am fost educati profesional, reactiile adverse nu au reprezentat si nu pot reprezenta o masura a eficientei niciunui medicament.  Ele sint doar manifestari nedorite si nenecesare ale produsului in cauza, pe alte directii decat cea pentru care el este utilizat.
    Asa ca se ridica alte intrebari catre realizatorii studiilor asupra vaccinurilor ARNm de zece ani:
    Care e explicatia pentru cresterea semnificativa a numarului si amplitudinii reactiilor adverse, la a doua doza ?
    Ce se va intampla la urmatoarele doze, preconizate a fi anual, daca nu chiar mai des ?

    Observam ca cele de mai sus sint valabile pentru cei ce nu au avut contact cu virusul, anterior vaccinului. La ei, prima doza e primul contact cu un antigen viral.
    Dar dupa un an de zile de la declansarea in masa a unei viroze cu transmitere aeriana, sint foarte multi care au avut deja contact cu virusul, fie ca pozitivi sanatosi, fie ca bolnavi insanatositi, fie fara sa fi stiut nimic. Cum ei au trecut prin primul contact, sistemul lor imunitar deja are activate liniile mentionate mai sus. in acest caz, pentru ei prima doza de vaccin este a doua intalnire a sistemului imunitar cu antigene virale.
    Daca imunitatea este deja pregatita, ar putea reactiona puternic contra celulelor sanatoase care expun spike-ul si fragmentele sale, chiar de la prima doza ?

    Ne mai gandim la repetarile prefigurate, adica doza a doua, repetarea periodica a vaccinului, introducerea si a altor vaccinuri ARNm fata de noile tulpini virale.
    Ne reamintim ca sistemul imunitar la contactul cu virusul, il analizeaza in ansamblu ci nu doar printr-o componenta a sa, atitudine valabila fata de oricare microbi.
    Atunci in cazul unui sir de vaccinari, daca celula normala repeta expunerea armei si a componentelor sale, oare sistemul imunitar nu poate intra in confuzie, incepind sa perceapa celula respectiva drept un ansamblu non-self ? In acest context nou, oare nu va cerceta si memora drept improprii alte componente proprii celulei, fata de care sa reactioneze prin producere de auto-anticorpi ? De exemplu sa apara dupa un timp binecunoscutii anticorpi anti membrana celulara, anti-nucleari, anti muschi striat, anti-microzomiali, anti-neuronali, anti-mielina,… ?
    Intelegem ca vaccinul actual s-a realizat foarte repede si nu a fost timp pentru urmarirea efectelor la distanta. Totusi logica simpla ne conduce catre intrebarea:
    Se poate dezvolta auto-imunitate la distanta, prin repetarea vaccinurilor ARNm ?

    Tot la conferinta din 8 Ianuarie, un jurnalist a precizat ca cele doua firme, Pfizer si Moderna, au cerut imunitate civila si penala din partea guvernelor, obtinuta pana la acel moment din partea SUA si Anglia.
    Daca vaccinurile sint eficiente si sigure dupa cum afirma, oare de ce simt nevoia de inalta protectie statala, si fata de cine ?

    Cu privire la durata imunizarii conferita de vaccin, studiul clinic al Pfizer a fost anuntat in 29 Aprilie 2020. in luna Mai a inceput recrutarea participantilor. Recrutarea si derularea programului cu cei inregistrati e un proces delicat in care se analizeaza numerosi parametri pentru selectia persoanelor potrivite pentru studiu si respingerea celor nepotrivite. Au loc intalniri se fac numeroase analize medicale, se completeaza chestionare. Actiunea se face pe grupuri si dureaza mult timp. Studiul Pfizer a anuntat la lansare ca incheierea colectarii datelor va fi 27 Ianuarie 2023. Nu e o gresala, e vorba de 2023...
    Controalele pentru atingerea obiectivelor anuntate ale studiului, pentru fiecare participant, sint prevazute la 7 si la 14 zile dupa prima doza, iar dupa a doua doza la aceleasi 7 si 14 zile, plus la 6 luni, la un an si la doi ani.
    Daca la inceputul lui Mai 2020 s-au putut face primele injectari ale dozei 1, in cel mai bun caz spre finalul lunii s-a injectat a doua doza. Imunitatea maxima e anuntata a se instala la 7 zile dupa doza a doua. Adica cam din prima jumatate a lui Iunie 2020 ar fi reperul pentru urmarirea la 6 luni a primilor intrati in studiu.
    In Ianuarie 2021 erau abia trecute 6 luni de la acest reper minim. Atunci de ce ni s-a spus ca protectia imunitara ar fi de 6 – 9 luni ?

    Imunologia ne mai invata ca celulele B si T activate pentru un anume antigen, memoreaza pe viata informatiile respective. Ce le-ar putea sterge aceasta memorie, in cazul de fata ?
    De ce ar dura doar 6 - 9 luni imunizarea in cazul Covid-19 si ce o face sa dispara ?
    Acestea sunt doar cateva intrebari, pentru care eu ca medic dupa 26 de ani de practica nu gasesc raspuns, ca sa le pot explica mai departe celor ce ma intreaba.
    Ma poate ajuta cineva ?


                         Dr. Cristina Aosan

            Membru in Comisia de Medicina Alternativa a Ministerului Sanatatii