Laptisor De Matca, Izvor De Tinerete Si Frumusete

      Matca inconjurata de suita sa, foto Hirofumi NaitoMatca si albina au o inzestrare genetica identica, ambele provenind din acelasi tip de ou. Si totusi sunt atat de deosebite! Longevitatea extraordinara a matcii, functia sa de procreere in stup, dimensiunile considerabil mai mari decat ale unei lucratoare, sunt consecinte doar ale unei hrane speciale, de o calitate particulara. Regina stupului primeste toata viata ca unic aliment, laptisorul de matca. Cumva este impropriu numit “de” matca, fiind produs de fapt de catre albinele doici, cele mai tinere din stup. Lucratoarele primesc doar primele 3 zile acest tip de hrana, la inceputul vietii larvare. Urmarea: matca este aproape dubla ca lungime. Traieste obisnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucratoarele nu depasesc ca durata de viata doua luni, cu exceptia celor care ierneaza. Albinele nu au egal in lumea animala in ceea ce priveste organizarea sociala. La fel, acest important produs al stupului, laptisorul de matca nu are echivalent in intreaga lume animala si vegetala. Se pare ca este unul dintre cele mai puternice stimulatoare naturale pentru formarea si specializarea celulelor stem.
      Studii recente
      In ultimii ani, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat cateva studii deosebit de interesante pentru varsta a treia si nu numai. Unul, facut pe soareci a aratat ca administrarea orala de laptisor de matca timp de 9 saptamani a condus la cresterea greutatii oaselor, a cantitatii de procolagen osos si a cantitatii de cenusa provenita din oase.
      Studiul a demonstrat ceea ce se banuia, din practica clinica medicala umana, ca laptisorul stimuleaza formarea matricei organice osoase si mineralizarea ei, fiind util in osteopenie, osteoporoza, fracturi, alte afectiuni care necesita osificare.
      Un alt studiu a urmarit functionarea axului hipotalamo-hipofizar. Se stie ca acesta inregistreaza un declin odata cu varsta, ceea ce afecteaza calitatea vietii si creste riscul pentru diferite boli. La sobolani este cunoscut fenomenul natural de crestere a greutatii hipofizei odata cu varsta. Experimental, s-a administrat sobolanilor laptisor de matca oral timp de 7 luni. Hipofiza lor a scazut semnificativ in greutate, comparativ cu grupul de control care nu a primit laptisor si la care hipofiza a crescut corespunzator varstei. S-au urmarit in paralel mai multi hormoni, in hipofiza si sange. intre ei, prolactina care obisnuit creste cu varsta, a scazut la grupul cu laptisor, TSH-ul si hormonii tiroidieni s-au imbunatatit.
      Unul dintre cele mai utile a fost un studiu clinic dublu orb, facut pe 60 voluntari varstnici, intre 60 si 78 de ani. Timp de 6 luni, jumatate dintre ei au primit zilnic, cate 3 g de laptisor de matca dizolvat intr-un suc; cei din jumatatea de control au baut sucul simplu. Nici unii, nici ceilalti nu stiau daca sucul lor era simplu ori cu laptisor. S-au facut numeroase analize de sange si o examinare psihologica. La final, principalele rezultate la grupul care a luat laptisor au fost urmatoarele: s-a imbunatatit scorul de sanatate mintala (in schimb la grupul de control s-a mentinut scaderea obisnuita varstei), au crescut numarul de hematii si hematocritul, a crescut indexul insulinic si a scazut glicemia matinala (a-jeune).
      In 2014 au mai prezentat alte studii deosebite, in cursul carora s-a evidentiat ca laptisorul de matca nu exercita efecte estrogenice in vitro si nici in vivo. Studiul in vivo a fost realizat pe soareci femele ovariectomizate, la care s-a utilizat pentru evidentierea activitatii estrogenice un trasor care devine luminescent in cursul mecanismului hormonal estrogenic. Pentru control s-a administrat estradiol, care a determinat luminescenta uterina, mamara si in alte organe (inima, plamani, ficat, rinichi). Examinarea histopatologica a detectat hipertrofie uterina si de endomentru. La grupul la care s-a adminsitrat laptisor de matca in concentratie de 4 % in mancare nu a aparut luminesccenta genitala cat nici in alte organe, iar uterul nu s-a hipertrofiat; nici endometrul.
      Acest studiu a evidentiat ca laptisorul de matca nu a manifestat efecte estrogenice in vivo la o concentratie de 4% care pentru om ar echivala, la un consum alimentar de numai 1 Kg alimente pe zi, cu 40 grame (!) pe zi. Doza pe care evident nu o ia si nu o recomanda nimeni. Cu atat mai mult, la dozele obisnuit recomandate pentru intretinere sau terapii, nu ar fi motive sa se manifeste efecte estrogenice. Inca nu este explicata actiunea laptisorului de a promova fertilitatea, dar e clar ca mecanismul nu este estrogenic. Posibil sa tina de capacitatea laptisorului de a stimula regenerarea, prin aceasta sustinind reglajul structural si functional al aparatului reproducator, cat si imbunatatirea producerii de ovule, respectiv spermatozoizi.
      Compozitie chimica. Laptisorul de matca si hormonii
      Cand ne gandim la laptisorul de matca, e bine de reflectat asupra urmatoarei realitati: in lume exista o enorma diversitate de tipuri de nectar, de miere si polen, care constituie hrana albinelor, sub o forma sau alta. Cu toate acestea laptisorul de matca peste tot in lume este foarte asemanator. Desi isi are originea in mediul vegetal, prin transformarile din glandele albinei, laptisorul de matca crud nu are corespondent ca eficienta in lumea vegetala si nici nu a fost pana acum reprodus in intregime pe cale sintetica. Noi oamenii am ajuns in spatiu si pe fundul oceanelor, dar deocamdata nu reusim sa intelegem ce face albina, cu atat mai putin sa reproducem munca sa.
      Laptisorul de matca crud are o culoare alb sidefie pana la galbui, un miros caracteristic, putin aromat, un gust acidulat, astringent si usor picant. Cu o densitate de circa 1,1-1,2 se dizolva partial in apa. Aciditatea apropiata de cea a sucului gastric il face usor de tolerat.
      Contine apa, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substante. Are in compozitie toti aminoacizii esentiali. Acizi cu actiune antitumorala (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime si co-enzime, o peptida de tip insulina, care il recomanda in diabet indiferent de tip, substante heterociclice, acetilcolina (important neurotransmitator), oligo-elemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine.
      Cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B. Vitamina C este prezenta doar sub forma de urme, iar vitaminele A, D, K si E lipsesc. Aceasta a constituit o mare surpriza pentru cercetatorii care presupuneau ca fertilitatea deosebita a matcii ar fi in legatura cu vitamina E, supranumita si a fertilitatii. Iata cat de simplu este redemonstrat un lucru de fapt stiut, dar neglijat, ca anumite substante chimice pot actiona pe o directie data pentru o anumita specie, dar nu se pot face translatari simpliste, de la o specie la alta. Si un alt adevar din natura: substantele chimice din compozitia oricarui remediu natural exercita o actiune in cadrul unui complex chimic, in care conteaza intregul, ci nu atat de mult fiecare componenta luata separat.
      Dupa mai bine de 40 de ani de cand este studiat, compozitia chimica a laptisorului nu este pe deplin elucidata. Exista inca un procent de circa 2-3% substante nedeterminate, care nu a coborat oriunde a fost analizat in lume. Cu ani in urma, regretatul Nicolae V. Iliesiu spunea, ceea ce a ramas in actualitate: “Intr-un volum echivalent unei doze homeopatice, laptisorul de matca concentreaza o materie biologica atat de activa, complexa si echilibrata ca raport de factori compozitionali, incat este capabil sa declanseze procese si fenomene ale caror efecte nu le putem explica si justifica decat in parte”.
      In literatura de specialitate suntem pusi uneori in situatia de a corecta anumite aprecieri gresite. Pentru a intelege produsele stupului trebuie sa intelegi in primul rand albina si modul ei de viata. Asa incepe apiterapia pentru profesionisti.Botca deschisa
      Laptisorul de matca NU poate contine hormoni pentru simplul fapt ca el este produsul unor glande exocrine (exo=in afara; krein=a secreta, gr.) - glandele hipofaringiene. E ca si cum ai spune ca glandele salivare ale omului produc hormoni. Astfel ca determinarile de testosteron (culmea!), progesteron si estradiol din laptisorul de matca pot fi puse pe seama unor erori de laborator, incadrul unor metode de lucru vechi si inadecvate. De altminteri, consultindu-ma cu oameni de stiinta de cea mai inalta tinuta, s-a confirmat ca aceste determinari nu mai respecta rigoarea altor vremuri, si nu sunt repetate si coroborate statistic. O astfel de eroare produsa azi, si comunicata maine, ajunge sa fie citata in numeroase lucrari, fara ca autorii acestora sa fi vazut macar un singur buletin de analiza.
      Utilizarea laptisorului de matca in diverse stari/afectiuni
      Tot ceea ce am sa va descriu in urmatoarele randuri sunt sinteza unei experiente reale, aplicate de mine, sau de apiterapeuti pe care ii cunosc personal si in munca carora am incredere. Din pacate in cartile de apiterapie, din 200 de pagini o sa gasiti doar 4-8 pagini despre laptisorul de matca, din care doua pentru compozitia chimica. Tot acolo si mai departe transmise pe Internet, sunt o serie de aprecieri din pacate neconforme cu realitatea, fara sa aiba macar o motivatie clara.
      Astfel sunt autori care il contra-indica in sarcina. Nimic mai fals. Medicii Casei Regale din Anglia l-au recomandat Printesei Diana in sarcina impotriva greturilor. Asa a ajuns un produs popular in Anglia.
      In experienta noastra, l-am administrat la gravide impreuna cu alte produse apicole si plante medicinale (dupa caz), iar urmarile au fost ca sarcinile au decurs normal, femeile fiind normal active, copii nascuti au fost mai sanatosi si vigurosi decat altii (sau decat cei din sarcini anterioare ale acelorasi mame), lactatia a fost buna. Unele mame au avut lactatie normala, chiar daca la sarcini anterioare nu avusesera deloc.
      Una dintre mame ne-a povestit amuzata ca dupa primele doua sarcini avusese doi copii blonzi si cu o vitalitate obisnuita, dar la a treia, pe durata careia a luat laptisor de matca si pastura, copilul era brunet si cu o vitalitate remarcabila. Tatal era evident acelasi.
      La fel a fost in Romania contra-indicat in leucemii. Dar pentru actiunile sale antileucemice exista nu numai explicatie stiintifica, prin prezenta in laptisorul de matca a acizilor adipic, pimelic, suberic, transdecendioic, transdecenoic si hidroxidecanoic, ci si practica, din fericire. Astfel in Portugalia cunoscutul apiterapeut Antonio Couto trateaza leucemii cronice si acute cu laptisor de matca in doze mari (10 ml/zi), administrat (de preferinta) in fractii mici, sublingual. Avem si noi o proprie experienta similara.
      Mai gasim ca este contraindicat in boala Addison, cand de fapt se stie ca sustine suprarenalele. in locul dexametazonei administrata curent bolnavilor oncologici, ar fi cu mult mai utila administrarea de laptisor de matca, in scopul sustinerii maduvei hematogene si fara efectele adverse ale corticoidului.
      Se mai afirma ca este contraindicat in afectiuni acute infectioase, cand se cunosc efectele sale antimicrobiene si antivirale. Mentionez experienta unui bolnav de encefalita virala, aflat in coma, si salvat cu doze mari (50g/zi) de laptisor, in cateva zile.
      Sau il veti gasi nerecomandat pentru ca ar fi cancerigen, in doze mai mari de 2,5 g pe zi. Si eu si cei peste 150 de pacienti ai mei cu scleroza multipla care au luat in medie 4-5 g de laptisor de matca pe zi in ultimii 6-7 ani, ar fi trebuit sa fim deja pe lumea cealalta. Observaţia trista este ca unii autori de carti si articole (mai ales din cele de pe Internet) nu au utilizat practic pentru ei si pacienti laptisorul de matca.
      Prof. Bengsch (Germania), intrebat de Antonio Couto care considera ca ar fi doza maxima admisa pentru laptisor, a raspuns zambind: “Daca unui bolnav de cancer i se dau si de 3 ori pe zi cate 50 g de laptisor, nu e prea mult.” Afirmatia survine din experienta clinicienilor care nu au constatat toxicitate la administrarea laptisorului de matca oral. Administrarea incepe cu doze mici si creste treptat.Prof. Bengsch Apimonida Kiev 2013
      Desigur insa este contraindicat persoanelor alergice la laptisor de matca, si trebuie administrat cu precautie persoanelor alergice la alte produse ale stupului.
      Eforturi in studierea laptisorului de matca
      In lume s-au facut si se fac numeroase studii cu privire la utilizarea clinica a laptisorului de matca, cat si cercetari de laborator care pun in evidenta calitatile sale exceptionale. Cele mai multe dintre ele nu sunt sprijinite de nici o autoritate, ci constituie eforturi personale sau ale unui grup de entuziasti. O exceptie fericita o face Japonia unde laptisorul de matca a intrat in farmacopee, iar ministerul sanatatii este deosebit de preocupat de utilizarea lui la nivel de masa. Asa se face ca japonezii consuma pe an circa 350 de tone de laptisor de matca; in cea mai mare proportie, in jur de 80%, este importat din China.
      In Romania, Prof. Harnaj a pus in biroul lui Ceausescu un stup de observatie, care permite sa vezi ce se intampla in interior. Asa l-a convins sa finanteze apicultura, cercetarea si productia. Simplu! Ca urmare avem cel mai vechi institut de cercetare apicola din lume. Cu toate acestea, productia interna de laptisor de matca a scazut de la circa 5 tone anual, inainte de ’89, la cateva zeci de kilograme (Oros). Universitatea din Cluj, spre exemplu, nu mai analizeaza de ani de zile nici un gram de laptisor de matca produs in Transilvania.
      In schimb, un alt exemplu, in Grecia s-au facut relativ de curand studii asupra performantelor unor sportivi care au consumat 4 g de laptisor de matca pe zi, cu evidente imbunatatiri a rezultatelor competitionale si a masei musculare.
      La noi un grup foarte mic, de cativa medici apiterapeuti, a reusit sa demonstreze ca bolnavii de scleroza multipla pot fi tratati prin mijloacele medicinei naturiste, in speta api-fito-terapia, utilizind alaturi de altele laptisor de matca crud in doze mari (4-10 ml/zi). Au fost obtinute si RMN-uri curate, adica fara zone de demielinizare. Acest proces era considerat ireversibil pana acum. Exista deja un studiu clinic si speram ca acest lucru va putea fi dovedit statistic.
      Imunitate
     
Laptisor de matca – fiind un generos reglator al functiilor si structurilor organismului, actioneaza ca imuno-modulator. Ineditul apartine naturii, in sensul de a cobori o functie exagerata, sau a urca o functie depreciata, in demersul firesc de a restaura normalul, armonia.
Cei sanatosi, daca se consuma in mod curent laptisor de matca, isi mentin o aparare imunitara puternica. Iar persoanele cu patologii in care este implicata imunitatea, beneficiaza de revenirea catre normal a functiei imunitare.
      Afectiuni neurologice

      In ultimul deceniu a crescut neasteptat de mult incidenta bolilor cerebrale si de sistem nervos, din care depresia si anxietatea ocupa locul I in morbiditatea generala in Europa. In unele cercetari japoneze s-a demonstrat ca depresia se asociaza cu scaderea ratei de multiplicare diurna neuronala din zona profunda a creierului (hipocampus). Alte cercetari nipone au aratat capacitatea laptisorului de matca de a determina aparitia de noi neuroni, oligodendrocite si astrocite, care se dezvolta din celulele stem nervoase. Ceea ce sustine un lucru deja cunoscut din practica, anume efectele antidepresive ale acestuia.
      In tratarea SLA s-au dovedit utile in practica, doze mari de laptisor de matca (8-10ml/zi).Laptisor de matca crud
      La copii autisti imbunatateste activitatea cerebrala (circa 2-4 ml/zi).
      Deja se cunoaste eficienta laptisorului in scleroza multipla, impreuna cu tinctura de propolis, veninul de albine (strict sub supraveghere medicala), polen, zeolit, plante medicinale, remedii Bach si elixirele stupului, terapie psiho-emotionala.
      Tratamentele cu celule stem injectabile practicate in Europa si China de ani de zile pentru scleroza multipla, nu au salvat nici un pacient, din pacate. Costurile sunt foarte mari, promisiunile exagerate, asteptarile pacientilor pe masura, iar rezultatele sunt doar o imbunatatire a starii generale de moment, care se stinge in cateva saptamani, probabil odata cu consumarea celulelor stem injectate. Noi banuim ca daca aceste transplante de celule stem ar fi sustinute prin terapie orala cu laptisor de matca si alte produse de tip api-fito, rezultatele ar putea fi mult mai bune. Din pacate medicii care le realizeaza interzic pacientilor sa ia alte remedii in paralel.
      Referitor la Alzheimer, in Japonia se vorbeste deja de mai multi ani de prezenta unui amiloid care ar declansa aparitia bolii. Se stie de asemenea ca este implicat aluminiul, care din pacate e atat de prezent in industria alimentara si cosmetica. in Septembire 2012 in SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la scoala Medicala Alpert a Universitatii Brown (Rhode Island), lanseaza ipoteza ca maladia Alzheimer ar putea fi o afectiune metabolica, rezultat al regimurilor alimentare nepotrivite cu exprimare neurologica. Unii specialisti s-au precipitat sa redenumeasca aceasta suferinta Diabet tip 3. Recomand in tratarea maladiei Alzheimer laptisor de matca crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 lingurite/zi), zeolit (elimina metalele in surplus, inclusiv aluminiul) si regim alimentar adecvat.
      Nu criticati ceea ce nu cunoasteti !
      In ceea ce priveste afirmatia nefericita ca laptisorul de matca ar hrani tumorile voi prezenta lucrurile in felul urmator. in viata e bine sa fii sincer, indiferent de costurile de moment. Eu personal declar ca sunt uneori depasita de anumite proceduri medicale in oncologie si hematologie, de medicatia sau markerii tumorali actuali tot mai sofisticaţi. Dar tot la fel de bine ma gandesc ca şi oncologii si hematologii nu sunt la curent cu noutatile in ceea ce priveste studiul si efectele unor produse naturale.
      Daca la noi unii doctori au afirmat public ca laptisorul de matca “hraneste tumorile”, adica e cancerigen, in lumea apiterapiei este cunoscut ca fiind de fapt anti-cancerigen... Aceasta actiune anti-cancerigena se datoreaza in mare parte prezentei acizilor 10-OH-decenoic, 10-OH-decanoic, sebacic si pantotenic. Pacientii care sunt considerati cu sanse in maniera medicinei alopate, pot face tratamentele propuse fara rezerve. Dar cei care sunt considerati din start ca fiind fara sanse, pentru care motiv sa mai fie operati, iradiati si chemo-tratati ? Lasati acesti oameni in situatii disperate sa-si aleaga tratamentul, de vreme ce medicina stiintifica se declara neputincioasa.
      Laptisorul de matca crud poate fi utilizat in oncologie si hematologie pe doua directii. La pacientii care fac chimioterapie, radioterapie si/sau corticoterapie ca adjuvant, inainte de a se observa o inrautatire a starii generale si a analizelor de sange. Daca starea generala s-a alterat deja, introducerea laptisorului este mai mult decat necesara, in combinatie cu alte remedii naturiste, dupa caz, cum ar fi zeolitul, propolisul si polenul (sau pastura), pentru a repune cat de cat pacientii intr-o situatie care sa le permita utilizarea in continuare a tratamentului alopat. Este de preferat in locul dexametazonei, eritropoietinei si similarelor. Substante din laptisorul de matca similare cu giberelinele, auxinele si citokinonele, sunt responsabile de sustinerea compartimentelor eritropoietice, granulopoietice si trombocitopoietice.
      A doua cale de actiune, in ideea unui tratament naturist 100% al cancerului, este in combinatie cu alte mijloace si metode cu valoare antitumorala cum ar fi zeolitul, propolisul, obligeana si rostopasca, dietoterapie, acupunctura, apipunctura, s.a., terapie energetica si emotionala.
      Din perspectiva epigeneticii se afirma ca laptişorul de matca ar avea un efect de normalizare asupra acizilor nucleici, prin patrunderea si acţiunea sa in nucleul celulelor tumorale. Adica s-ar produce nu omorarea celulelor canceroase, ci normalizarea lor.
      De ce atat de laudat si atat de blamat totodata ? Laudele vin de regula din partea celor care il cunosc din proprie experienta, fie ca utilizatori, fie ca terapeuti.
      Contrariul isi are sorgintea in frica companilor farmaceutice fata de orice este natural, imposibil de obtinut intr-un laborator, deci pe care oamenii il pot lua din alte surse decat ale lor, diminuindu-le astfel castigurile. Se simt pagubiti si nu-i intereseaza binele oamenilor. Asa ca se lanseaza si se propaga fel de fel de discreditari pe cai conectate cu medicina sau farmacia conventionala, si vin de la persoane care de fapt nu lucreaza cu laptisorul si nu ii cunosc proprietatile, utilizarile, efectele. Din pacate in aceasta “hora” intra uneori si cate unii reprezentanti ai lumii naturiste, care insa si-au insusit modalitatea de judecata din farmacologia conventionala, privind in mod limitat “substanta” dar nu si intregul reprezentat de remediu, care este un complex biochimic, energetic, informational, ce se adreseaza unui pacient ce reprezinta in sine un complex biologic si social. Iar acestia de regula sunt tot dintre cei care nu au studiat apiterapia ori nu o practica direct.
      Calitatea laptisorului de matca, falsuri, surse
      Legislatia romaneasca permite oricarui procesator care ambaleaza in Romania un produs importat ca materie prima, sa se declare producator. Evident, produsul devine romanesc... Pe aceasta speculatie legislativa se bazeaza o intreaga pseudo-productie de alimente si suplimente. Firme dotate cu spatiu de depozitare si bani pentru reclama umplu rafturile magazinelor cu “bunatati”.
      Laptisorul de matca din Europa provine in proportie de peste 90% din China. Pe de alta parte este produsul apicol cu cea mai mare volatilitate a pretului. Il puteti cumpara de la sursa cu 1 dolar 50 de grame, sau cu 10 dolari. Depinde ce vreti sa cumparati. in Europa ajunge sa fie vandut cu 10-20 de euro 50 g, cum e in Romania, sau 100-150 de euro in Franta pentru aceeasi cantitate. Recordul il detine probabil Macedonia unde 50 de grame de laptisor de matca din productie locala, ajung la circa 250 de euro. Asa ca in mod evident cumparatorii sunt bulversati si nu stiu ce sa aleaga.
      Repet: toate studiile realizate in Japonia sunt facute cu laptisor de matca importat, in primul rand din China si in mai mica masura din Taiwan. Problema e: de unde din China ? Daca alegi doar oferte de pe Internet, cele mai ieftine, in mod sigur primesti un produs de slaba calitate. Sigur, unii dintre cititori se vor intreba in ce masura am dreptate, pentru ca au consumat laptisor de matca din mai multe surse si s-au simtit bine. Aduceti-va aminte ce spunea Domnul Iliesiu: “doze homeopatice (adica foarte mici-n.n.) pot declansa si genera stari de bine”.
      Dar de aici şi pana la tratarea unor pacienti cu suferinte grave, poate fi o distanta. Pe acest lucru se si bazeaza “industria” apicola si simplii comercianti. Ei stiu ca produsul oricat ar fi de prost, pana la urma da niste rezultate, se simte o imbunatatire. Dar pentru oamenii care au suferinte grave, sau si mai rau au zilele numarate, este stringent sa le poti oferi un laptisor de matca de buna calitate.
      Apimedica China 2012Acesta este motivul pentru care, profitind de faptul ca in 2012 Conferinta Internationala Apimedica s-a desfasurat in China, m-am deplasat acolo cu ceva timpJaponia, Izonokuni 2012 inainte, special pentru a sta de vorbaacu o serie de producatori locali si ca sa vad cu ochii mei o serie de capacitati de productie. De acolo m-am indreptat spre Japonia ca sa-mi confirm sau sa-mi infirm banuielile in legatura cu calitatea unor mostre de laptisor de matca. In acest fel poti sa ai o imagine clara asupra a ceea ce poti cumpara dintr-o tara precum China. Cu toate acestea pentru a avea convingerea ca loturile de produse respecta in timp calitatea initiala (o alta mare problema) am preferat importul de laptisor de matca din China prin Germania, cu toate cheltuielile aferente, dintr-un motiv simplu: analizele de laborator care pot evidentia corectitudinea produsului sunt dificil de realizat la noi. In schimb in Germania, tara riguroasa unde laptisorul este asimilat medicamentelor, analizele se fac pentru fiecare lot cu exigenta corespunzatoare.
      Precum este multa miere falsa pe piata internaţionala, la fel exista si laptisor contrafacut. Falsificarea “naturala” a laptisorului de matca se face, in modul cel mai elaborat, prin mixare cu triturat de larve de matca si albina. Iar in mod banal, cu ou sau galbenus de ou, amidon, etc.
      Modificarile fizico-chimice si analizele microscopice pot pune in evidenta aceste falsuri. Laptisorul de matca contine o serie de impuritati care il fac identificabil ca origine. Nu exista laptisor de matca pur – este un termen comercial care se refera de fapt la laptisorul crud. Grauncioarele microscopice de polen din laptisor pot fi identificate si pot da o indicatie geografica prin faptul ca anumite plante se gasesc doar in anumite areale; flora Chinei prezinta mari diferente fata de flora noastra.
Mai delicata este situatia laptisorului care aparent fizico-chimic este in regula, dar este slab calitativ, pentru ca stupii sunt hraniti artificial cu zahar si soia, activitatea albinelor este limitata pentru a reduce drastic consumul, albinele sunt tratate medicamentos deoarece inevitabil se imbolnavesc ori sunt sensibile la paraziti, totul in scopul unei productii cat mai mari. Se mai practica si o adulterare chimica, mai greu de evidentiat, caci necesita laboratoare performante; de exemplu adaugarea de acid 10-OH-decenoic, cu valoare antitumorala, care permite cresterea pretului la sursa, etc. Este pana la urma lesne de inteles ca un produs bun nu sta pe orice raft.Laptisor de matca crud
      Laptisorul de matca Ballot-Flurin (Franta)
      Se situeaza probabil pe treapta cea mai inalta intr-o clasificare a variantelor de laptisor de matca cunoscute. Este atat de special pentru ca la temelia activitatii acestei companii sta colaborarea cu albina, ci nu exploatarea ei. Catherine Ballot-Flurin a pus bazele acestei metode in urma cu 30 de ani. In timp s-au dezvoltat toate detaliile. Albinele sunt urmarite atent, li se satisfac toate necesitatile fizice si energetice, in acord cu ritmurile siderale, traiesc intr-un mediu natural, hrana lor este doar cea proprie din stup, apicultorul ia din productia lor doar surplusul, nu sunt niciodata fortate la vreo activitate, nici tratate chimic.
      Duc o viata armonioasa, iar rezultatul este ca produsele unui asemenea stup sunt curate chimic si energetic. Fata de aceleasi produse obtinute in apicultura conventionala, ele au o compozitie chimica mult mai imbelsugata in principii active si, in plus, o incarcatura energetica bogata si armonizatoare. Sunt niste concentrate care permit efecte surprinzatoare la doze mai mici decat cele obisnuite. Fenomene alergice practic nu au fost constatate. Laptisorul de matca Ballot-Flurin este filtrat manual, fara centrifugare; se pune manual in recipiente in orele de dupa recoltare si se pastreaza la frigider, fara congelare.
In urma cu cativa ani, armata franceza cauta remedii naturale care sa poata diminua stresul soldatilor, sa genereze o stare de calm individual si armonie in grup. Au facut studii clinice pe soldati utilizind toate tipurile de laptisor de matca achizitionate de pe piata franceza. Fara sa fi cunoscut pe atunci compania Ballot-Flurin, cercetatorii militari au fost surprinsi de efectele rapide, intense si stabile pe care le-a produs laptisorul lor. Ulterior i-au cautat pe proprietari spre a initia o colaborare mai ampla. Astazi sunt deja finalizate studii universitare cu rezultate deosebite, unele in curs de brevetare sau publicare.
      Printre utilizatorii celebri ai laptisorului de matca se mai numara: Printul Philip al Marii Britanii; Sarah - ducesa de York, pentru fertilitate; Margaret Thatcher; Cliff Richard; Kim Wilde; Barbara Cartland ; John McEnroe; Sebastiaan Coe - alergator pe distante medii (800 si 1500m) castigator a 4 medalii olimpice; Frank McLintock - fost capitan al echipei de fotbal Arsenal; Lucinda Green - fosta componenta a lotului olimpic de calarie al Marii Britanii, s.a.
      Laptisorul de matca este deosebit de popular in Marea Britanie, Japonia si Israel in mediile personalitatilor si sportivilor pentru: marirea vitalitatii, energiei si a rezistentei la efort, imbunatatirea starii generale fizice si de sanatate, reducerea frecventei leziunilor din activitatea sportiva prin imbunatatirea statusului muscular si al transmisiei impulsurilor nervoase, accelerarea proceselor de refacere, ameliorarea proceselor artritice asociate efortului si traumatismelor, imbunatatirea starii sistemului respirator, imbunatatirea capacitatilor mentale, a concentrarii, asimilarii si agilitatii, prelungirea duratei de activitate sportiva, reducerea stresului si a starii de nervozitate din perioada competitionala.
      Pastrarea si transportul laptisorului de matca
      Laptisorul de matca se pastreaza bine la 0-4 grade Celsius. in frigider va recomand sa-l pastrati in spate, ca sa nu fie afectat de schimbarile de temperatura generate de deschiderea repetata a usii. Dupa ce l-ati folosit sa nu-l uitati pe undeva prin camera. in timp, daca nu-l pastrati corect poate capata o culoare cenusie. Nu este compromis total, dar valoarea lui biologica a scazut. Transportul pe durata limitata, chiar vara, nu trebuie sa va ingrijoreze, pentru ca el contine un principiu antibiotic natural, in foarte mica cantitate, insa suficient pentru a-i prezerva calitatea. in plus el insusi are si proprietati antimicrobiene. Nu uitati ca in stup in botci se afla la 36 de grade pentru mai multe zile...Pisicile recunosc instinctiv laptisorul de matca
      Terapia anti-imbatranire (anti-aging)
      Cu remedii apicole, recomand ca tratament eficient, 1-3 ml de laptisor de matca (in functie de intensitatea activitatii cotidiene) si 30-50 g de polen crud pe zi, de preferinta la micul dejun (sau in locul acestuia), in amestec sau separat, cinci zile pe saptamana.
      In plus, sa abordam altfel procesul de imbatranire. Cred ca noi incepem sa imbatranim din clipa in care credem si incepem sa ne comportam ca niste oameni batrani. Creierul este cel mai complex sistem biologico-informational din universul cunoscut. Anumite filozofii si doctrine afirma ca prin forta sa gandul poate genera realitati concrete. De curand acest lucru a inceput sa fie luat in serios si studiat. Asadar incercati sa va ganditi ca viata e cel mai pretios dar, si traiti in tinerete ! Sa nu ne grabim spre batranete, ci sa o lasam sa ne ajunga ea, atunci cand va putea sa ne atinga...
Dr. Cristina Aosan
Comisia de Apiterapie a Apimondia, membru
Comisia de Medicina Alternativa a Ministerului Sanatatii, membru
(redactat 02.2015)