Protectie in caz de accident nuclear

 

Posibilitatea unui accident nuclear in conditiile unui razboi dus printre sonde de petrol, conducte de gaz si reactoare nucleare e reala.

Cu totii stim despre consecintele iradierii in cazul unei explozii nucleare, a norului radioactiv, a contaminarii pe termen lung.

Ce nu prea se stie e ce se poate face imediat, pentru o protectie eficienta. Iodura de potasiu e buna, dar nu suficienta. Ea protejeaza doar glanda tiroida, si doar in cazul in care iodul radioactiv este cel imprastiat. Dar restul corpului nu e protejat de iodura.

Mai mult, daca dupa accidentul nuclear se raspandeste alt radionuclid, iodura devine inutila. 

In zilele acestea infierbantate de un razboi ce speram sa se incheie cat mai repede, mi-am adus aminte de protocoalele utilizate de doctorii flotei sovietice din Marea Neagra. Va scriu cateva lucruri combinate din experienta unor oameni calificati pe care am avut norocul sa-i intalnesc si din propria mea experienta.

 

Mai intai, o sa va spun despre propolis si eficienta sa ca radio-protector, ca la Hiroshima si Nagasaki au supravietuit trei feluri de fiinte: copacul Gingo biloba, sobolanii ascunsi sub pamant si albinele, protejate de propolis, cu care isi spoiesc in mod normal intreg stupul, ramele, fagurii.

Ulterior s-au facut mai multe studii asupra proprietatilor radioprotectoare ale propolisului. Mai intai in Croatia, pe soareci cu tumori canceroase tratate prin iradiere. Starea generala, parametrii sanguini si durata de viata ai celor care primeau si propolis au fost net superioare acelora care faceau doar radiere fara a primi propolis. Iar tumorile au scazut mai rapid la cei care au primit si propolis, semn ca el a potentat efectul terapiei prin iradiere. Iar cei la care administrarea de propolis a inceput dinaintea iradierii, rezultatele au fost cele mai bune.

In Japonia, intr-un spital de oncologie s-a facut un studiu pe pacienti cu cancere tratate prin iradiere. Au fost impartiti in trei grupe, dintre care unul a facut doar iradiere, al doilea a primit iradiere si propolis oral in paralel cu aceasta, iar al treilea a primit propolis in timpul si inainte de iradiere. in grupurile cu propolis, au fost evident mai bune starea generala, calitatea vietii, parametrii sanguini si involutia tumorilor, toate mai bine exprimate la cei care au luat propolis dinainte de a incepe iradierea.

Asadar, in situatie de expunere nucleara,  puteti consuma propolis sub orice forma aveti la dispozitie. Desigur ca un extract serios si de calitate este de dorit. in doze mari, fara zgarcenie, caci corpul are consumuri si nevoi mari intr-o asemenea conjunctura.

Pentru eficienta radioprotectoare, trebuie minim doua doze pe zi, dimineata si seara. Adultii femei sau barbati sa ia cate 5 ml de tinctura de propolis buna, sau alte produse similare de calitate, care sunt la indemana.

Cei care evita alcoolul, e util sa stie ca in asemenea situatie, pericolul a cativa mililitri de alcool este infinitezimal si la distanta in timp, fata de cel imens si imediat al iradierii.

Copiii pot utiliza si ei tinctura sau produse cu propolis fara alcool, dar la fel in doze mari, cu mult mai mari decat sunt precizate de producatori, caci recomandarile de pe etichete au fost facute pentru situatii obisnuite.

intre 1 si 2 ml/ zi la 10 kg masa corporala, ar varia o doza utila in functie de starea generala si a sistemului imunitar.

Va rog retineti ca masurarea cu picuratorul este foarte imprecisa, din cauza ca picuratoarele existente pe piata au dimensiuni variate. Asa ca putem numara de la 20 pana la 40 picaturi intr-un mililitru. si cred ca nu v-ar conveni sa aflati ca ati luat o doza la jumatate din cea utila pentru radioprotectie...

 

Altul pe care il cunoasteti deja, zeolit, este un radioprotector performant. Puteti lua zeolit sub orice forma puteti, pulbere, capsule, tablete, dar la fel in doze mari. Spre exemplu un adult poate lua fara probleme cel putin de doua ori pe zi cate o lingurita de ceai (sau de desert), mediu incarcata cu pulbere de zeolit, si sa bea apa. Ceea ce inseamna aproximativ 8-10 grame / zi. Daca utilizati capsule sau comprimate, ele insumate ar trebui sa ajunga la cantitatea aceasta.

In cazul in care dintr-un motiv sau altul nu puteti utiliza zeolit, consumati macar argila. Are efecte detoxifiante, nu la fel de intense ca si zeolitul in acest domeniu al radioprotectiei, dar va avea un efect. E mai mult decat nimic.

Ambele produse creeaza o radioprotectie prin faptul ca elimina debriurile (resturile) biologice care suprasolicita sistemul imunitar, radicalii liberi, metalele grele. si reduc riscul de transfectie, adica de imbolnavire a celulelor sanatoase prin preluarea de ADN modificat, de la celule iradiate sau bolnave, caci preiau acest ADN si il elimina. Iar propolisul este si un puternic antioxidant.

 

in ce ma priveste, daca as fi expusa la iradiere, as lua combinat, propolis si zeolit, de doua ori pe zi timp mai indelungat, in functie de persistenta radionuclidului. Iar in faza initiala de maxima iradiere, pana s-ar constata ca radioactivitatea a scazut semnificativ, trei doze pe zi.

Iar daca as sti dinainte ca urmeaza asa ceva, as lua cu anticipatie doua doze pe zi in loc de una cum iau curent pentru intretinere. Caci efectul protector e mai intens cand corpul e surprins cu o incarcatura de principii bioactive, in momentul inceperii expunerii.

 

Alte masuri protectoare:

Consumul de produse care au efect puternic antioxidant, din care amintim polen crud, pastura, propolis, vitamina C, orice fruct bogat in vitamina C, limonada, orice alt produs cunoscut pentru efectele sale detoxifiante.

Consumul de produse care interfereaza pozitiv hematopoieza, adica sporesc calitatea sangelui: polen, pastura, produse cu apilarnil, laptisor de matca, alge marine, ceai de urzica, vin rosu, vin de coacaze.

Orice aliment intens nutritiv, orice aliment considerat functional, lapte adevarat, miere, oua de calitate, peste proaspat pescuit.

Lichide in cantitate optima, care pot sustine buna functionare a sistemului imunitar si facilita detoxifierea.

Ceaiuri detoxifiante, din care amintesc ceaiul de Urzica, simplu eficient si disponibil, ceaiul de Trei frati patati, Sulfina, Sanziene, Codita soricelului, in cantitate semnificativa de un litru pe zi pentru adulti.

 

Cam atat deocamdata despre radioprotectie. Se discuta mult si infricosator in aceste zile despre subiecte care arunca omenirea in alte frici, dupa ce abia am iesit dintr-o pandemie. Credem ca cei care tin in mainile lor fraiele societatii ar trebui ca, dimpotriva, sa manifeste compasiune, armonizare, pacifiere.

Sper si murmur in inima mea ca vorbele acelea sa zboare dupa felul vorbelor, iar puritatea esentei din noi sa prevaleze sclipitor deasupra tuturor incertitudinilor.

 

                                                          Dr. Cristina Aosan

(redactat 11.03.22)